Nynke en Paul zijn nog erg vitaal voor hun leeftijd!
Nynke en Paul zijn nog erg vitaal voor hun leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Nynke (81) en Paul (82)

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van senioren leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale oudere Haarlemmers.

Willem Brand

In juni 2000 gingen Paul en Nynke Porcelijn tegelijkertijd met pensioen. Hun receptie vond plaats in de tuin van het stadhuis. Paul: "Ik was bang voor het zwarte gat, maar binnen de kortste keren vulde de tijd zich." Nynke: "We hebben in die begintijd ook veel 'baby gezeten'. De productie van kleinkinderen begon toen op gang te komen."

Pelgrimspad

In 2001 wandelden ze met zware bepakking door Europa. Nynke: "We namen de bus naar de VU in Amsterdam, daar was de start van het pelgrimspad. De bedoeling was kriskras naar Nice te lopen. Na een maand waren we in Maastricht. We trokken via Ardennen, langs de Frans-Zwitserse grens, de Alpen over. Begin september kwamen we vlak voor 9/11 bij het meer van Genève. Omdat het te koud werd, besloten we de trein naar huis te nemen."

Fietskamperen

Paul: "Eigenlijk zijn we fietskampeerders, dat is toch iets relaxter. Trekken van de ene camping naar de andere en als er geen camping is kamperen we bij een wild bosje." Nynke: "We deden meestal Frankrijk, maar hebben ook de Baltische staten, het Habsburgse land en de Oekraïne gedaan. In dat laatste land bleken alle campings van staatswege gesloten en de wegen van Derde Wereld-kwaliteit."

Paul: "Kamperen is een heerlijk avontuur, je bent van niemand afhankelijk. Je leert elkaar kennen in chagrijnige situaties en houdt elkaar ook bij de les. In een stad ben ik dol op rommelige cafeetjes. Natuurlijk ben je dan een vreemde eend in de bijt, maar dat ben je in Haarlem net zo goed." Er is toch iets waar ze van mening over verschillen. Nynke: "Ik vind het leuk om de specialiteiten van het land te eten. Paul gaat liever voor goedkoop."

Aardappelkelder

Hun eeuwen oude huis hebben ze in de loop van 46 jaar flink opgeknapt. Paul: "Het was een buurtkruidenier en in erg vervallen staat. Het dak lekte aan alle kanten. We hebben er enige tonnen aan moeten verspijkeren. Het bovenhuis hadden we erbij gekocht. Daar zat een gezin met twee pubers. Ze sliepen met zijn vieren in een zolderkamer. In de zijmuur van het achterhuis ontdekten we dichtgemetselde ramen en beneden een aardappelkeldertje dat helemaal was volgestort."

Ook Vitale Haarlemmer?

Voor 2021 zoek ik (Willem Brand) nog Haarlemmers van 80+ voor deze rubriek. Kent of bent u er één? Neemt u dan contact met mij op via 06-28865799.