Burgemeester Jos Wienen bij de opening van de test- en vaccinatielocatie in het Kennemer Sportcenter.
Burgemeester Jos Wienen bij de opening van de test- en vaccinatielocatie in het Kennemer Sportcenter. (Foto: Rowin van Diest)

Zorgen over corona: 'Te weinig vaccins'

HAARLEM - Burgemeester Jos Wienen is donderdagavond blootgesteld aan een spervuur van vragen over de aanpak van de corona-epidemie. Verschillende raadsleden maken zich zorgen over de psychische gevolgen van de beperkende maatregelen voor jongeren. Ook de vaccinatiesituatie rondom de Kennemer Sporthal kwam aan bod.

Joost Verhagen

'Rustig rond sporthal'

Zo vroeg Isabelle Wisse (PvdA) de burgemeester hoe het gaat met de vaccinaties in de sporthal. "Liggen we op schema met vaccineren? We krijgen signalen dat het rustig is rond de sporthal. Tegelijkertijd worden Haarlemmers buiten de stad opgeroepen voor een vaccin, terwijl mensen uit andere delen van de regio zich in Haarlem moeten laten vaccineren."

Wachtlijsten van een jaar

Daarnaast stelden verschillende partijen vragen over de gevolgen van de crisis voor Haarlemse jongeren. Veel jongeren zouden door de lockdown last hebben gekregen van psychische klachten zoals depressie. De wachtlijsten voor psychologische zorg zijn inmiddels al opgelopen tot ruim een jaar. Ook hebben veel Haarlemmers moeite met thuis studeren. Desondanks ziet de burgemeester binnen de huidige maatregelen geen mogelijkheid om bijvoorbeeld de studiehallen van de bibliotheek open te stellen. Ook wethouder Jur Botter maakt zich zorgen over de psychische gezondheid van de Haarlemse jongeren.

'Te weinig vaccins'

Volgens burgemeester Wienen is het soms rustig rond de sporthal omdat er nog altijd te weinig vaccins zijn. Er wordt volgens hem wel optimaal gebruik gemaakt van de capaciteit die er is. Zo heeft de tijdelijke stop met het AstraZeneca-vaccin ervoor gezorgd dat het een tijdje rustiger was in de sporthal. Desondanks benadrukte Wienen dat de GGD er alles aan doet om de capaciteit optimaal te benutten, en tegelijkertijd te zorgen dat Haarlemmers in de buurt kunnen worden gevaccineerd.