Wethouder Michel Rog.
Wethouder Michel Rog. (Foto: Aangeleverd)

Een geveltuin aanleggen, hoe werkt dat?

HAARLEM - Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel, direct aan de straatkant. Vooral straten met huizen zonder voortuinen zijn geschikt. Geveltuinen dragen bij aan een groene en klimaatbestendige woonplaats. Daarnaast zorgen ze voor een fijne leefomgeving.

Geveltuin aangelegd? Doe gelijk mee met het NK Tegelwippen!

Hoe werkt het?

Een geveltuintje is vrij eenvoudig en goedkoop zelf aan te leggen. Haal een rij stoeptegels weg voor de eigen gevel, stort er tuinaarde en plant de plantjes. Houd bij het aanleggen van een geveltuin rekening met het volgende:


Er moet genoeg ruimte overblijven voor wandelaars, scootmobielen en kinderwagens. Dit moet minimaal 1,5 meter zijn.

Er moet een opstaand randje komen aan de rand van de geveltuin om te voorkomen dat het trottoir verzakt.

De grond blijft eigendom van de gemeente.

De eigenaar van het pand, waaraan de geveltuin grenst, moet akkoord zijn met de aanleg.

De bewoner is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin.

Tip! Maak het opstaande randje door de stoeptegels op de zijkant terug te plaatsen aan de rand van de geveltuin in de grond. Zorg ervoor dat ze stevig in de grond zitten en de rand van stoeptegels iets uitsteken boven de rest van de straat.


Kijk voor meer regels over afmetingen, veiligheid en straatbeeld op de website van Spaarnelanden: https://www.spaarnelanden.nl/geveltuin.

Soort planten

Planten- en bloemensoorten die niet te diep wortelen zijn het meest geschikt voor een geveltuin. Kies ook gelijk soorten die goed zijn voor insecten, doordat ze bijvoorbeeld nectar en stuifmeel leveren en/of van nature in ons land voorkomen. En kies voor planten met verschillende bloeiperiodes.


Wanneer er het hele jaar bloeiende planten staan, ziet dit er leuk uit en is er ook het hele jaar voedsel voor insecten aanwezig.

Nationale Zaaidag

Spaarnelanden is ook dit jaar weer partner van de Nationale Zaaicoalitie. Als partner van de zaaicoalitie, willen wij er samen met The Pollinators voor zorgen dat er zoveel mogelijk mensen op 22 april a.s. gaat zaaien voor bijen en andere bestuivers op Nationale Zaaidag. Dit kan ook in (een deel) van een geveltuin. Inwoners van gemeente Haarlem kunnen hiervoor een zakje met bloemzaad ophalen op verschillende locaties in Haarlem en Zandvoort.


Kijk op www.spaarnelanden.nl/zaaidag voor meer informatie.

NK Tegelwippen

Heb je een geveltuintje aangelegd of ga je dit doen? Dan kan je ook meedoen aan het NK Tegelwippen! Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. Geef je gewipte tegels op via de website van NK Tegenwippen en ze worden bij je gemeente opgeteld. Een mooie manier om gemeente Haarlem nog groener te maken. Meer informatie is te vinden op: https://nk-tegelwippen.nl/.