Bullseye is de nieuwe thriller van Vera Stupenea.
Bullseye is de nieuwe thriller van Vera Stupenea. (Foto: Yvonne ten Bruggencate)

Schiet Vera Stupenea met ‘Bullseye’ definitief in de roos?

REGIO - ‘Kijk uit! Mike is terug in je leven’. Dat is de openingszin van de nieuwe thriller van Vera Stupenea. De Heiloose werkt aan een mooie serie. Misschien, denkt ze wel eens, is haar fantasie nu zo groot omdat ze vroeger, in Siberië en Moldavië, eigenlijk niet zo diep nadacht. “Het was daar, denk ik wel eens, niet zo de bedoeling om een eigen mening te hebben. Het was, zoals het was. Pas in Nederland vond ik de vrijheid om verder na te denken.”

DOOR: ED BAUSCH

Vera maakt de laatste jaren een flinke schrijversloopbaan door. Ze heeft inmiddels al ruim vijftig studieboeken Engelse taal afgeleverd, ze heeft een column in Nieuwsblad Heiloo en er zijn ideeën genoeg voor volgende thrillers. En o ja, ze is gefascineerd door darten. “Ik kan vaak niet wachten tot er weer een wedstrijd op tv komt.” Bullseye, de roos van het dartbord, is dus niet voor niets de titel van haar derde thriller, die 28 april in de winkels ligt. Met haarzelf prikkelend op de cover, op de foto gezet door Yvonne Kroonenberg, ook uit Heiloo. “Bij mij begint het boek meteen in een hoog tempo en dat probeer ik ook vast te houden. Zodat ik de aandacht van de lezer vasthou. Dat je maar door en door wilt lezen. Zo lees ik zelf ook het liefst boeken.”

Claudia is de hoofdpersoon in ‘Bullseye’. “Zij is ook thrillerschrijfster, maar verder houdt de gelijkenis wel op, hoor”, zegt Vera. Hoewel Claudia net als Vera ook gebruik maakt van Instagram. Het bericht dat Claudia via dat social medium krijgt brengt haar in een avontuur, waarin ze ook voor haar eigen leven moet vrezen. “Voor mij is het bij het schrijven belangrijk dat ik eerst weet wie de dader is, wie de verleiders zijn. Als ik dat duidelijk voor me zie kan ik de mooie zinnen gaan bedenken, die er een boek van maken. Misschien komt dat ook wel doordat ik veel structuur nodig hebt voor het schrijven van schoolboeken.

1000 woorden

“Ik probeer me te houden aan 1000 woorden per dag. Soms zou ik dan wel verder willen gaan, maar toch is het dan de mooiste uitdaging om veel open te houden voor de volgende dag. Ik ontdekte het schrijven in 2016, ik had opeens veel tijd rond kerst en schreef maar door.” Haar eerste boek ‘Moord om de hoek’ schreef ze als een roman, maar ze bouwde het om tot een thriller. “Dat is gewoon mijn richting.” Ze verwerkt graag maatschappelijke thema’s in haar boeken. In haar tweede boek “High Class’ ging het over ‘daten’. In ‘Bullseye’ speelt narcisme een rol. ”Daarvan hebben we de laatste jaren bij veel wereldleiders de gevolgen gezien.” In haar volgende boek speelt corona een rol. Ergens denk ik dat er meer aan de hand moet zijn dan louter een virusverspreiding. Niet als complotdenker, hoor, helemaal niet. Maar er is zoveel nog niet bekend.”

De paardenfokkerij gaat zeker ook een kader zijn in thriller nummer vier. Het is het beroep van haar man. En dat brengt hen in veel landen en continenten. “Die reizen vormen voor mij een enorme inspiratiebron.”

In Siberië, waar ze in 1973 werd geboren, leerde ze nog het cyrillisch alfabet. In Moldavië, waar haar ouders met haar naar toe waren gevlucht, stapte de regering na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie over op het Latijnse alfabet, zoals wij dat kennen. Vera groeide op in Moldavië, studeerde er en werkte er voor de Verenigde Naties, tot een studiebeurs mogelijk maakte dat ze in 1997 in Den Haag ging studeren aan het Instituut voor Social Studies. Dat mondde uit in een docentschap Engelse taal aan het PCC in Alkmaar. Dat bracht haar vervolgens tot het schrijven van studieboeken. “Dat is meestal van oktober tot mei. Dus in de lente en zomer ben ik vaak met mijn laptop buiten te vinden, want daar slaat al snel de fantasie toe.” Die fantasie plaveide voor haar nog vrij makkelijk de weg naar een grote uitgever. Dus er komt best een flinke campagne voor Bullseye.“

Win het boek!

Aan de lezers van het Haarlems Nieuwsblad wil Vera graag een gratis boek aanbieden. Stuur voor 1 mei een mail naar redactie@nhe.nl en vertel waarom je het boek graag wilt hebben. Dan kiest Vera vijf winnaars uit. Meer weten over Vera? Kijk op: Verastupenea.nl.