Frans is nog heel vitaal voor zijn leeftijd!
Frans is nog heel vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Frans Zegwaart (89)

HAARLEM - Twee keer per week loopt Frans Zegwaart (89) met een wandelmaatje 1,5 uur in de duinen. Sporten doet hij een uur per week op de fysio. “Ik doe praktisch alles lopend, ik wil fit blijven.”

Willem Brand

Frans, uit een gezin van elf, groeide op in de Transvaalbuurt. Dankzij de contacten van een oudere broer die priester was, verbleef Frans tijdens de Hongerwinter bij een boer in Schoorl. Daarvoor had hij een jaar bij een boer in het dorpje Zeeland in Brabant gewoond. “Ik heb die mensen na de oorlog nog elk jaar bezocht.”

‘Soos ‘De Stoof’

Toen hij 14 was, ging hij werken bij loodgieter Meijer op de Parklaan. Tien jaar later nam hij op zijn trouwdag de zaak over. Josje en hij konden boven de zaak wonen. Zijn baas verhuisde naar een bejaardenwoning. Josje had hij ontmoet op de katholieke soos ‘De Stoof’. Ze kregen drie zoons.

“Josje kon prachtig dichten en heeft negen bundels uitgegeven. In Heemstede begon zij ‘Dichter aan de bar’. Na mijn pensioen hebben we nog elf jaar in Andijk gewoond. Ik zat daar net als in Haarlem in de EHBO-wereld.” Frans verzeilde daarin omdat zijn zwager penningmeester bij een vereniging was. Na vijftig jaar kreeg hij van de vereniging voor zijn verdiensten als EHBO’er een gouden oorkonde. Frans: “Een gouden speld kon er niet af. Ik ben ook 45 jaar actief geweest bij LOTUS, de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers. Ik heb daar 25 jaar lesgegeven.”

Edelsmeden

Bij een grote oefening in de oude Gasfabriek moest hij een keer iemand met een hartaanval uitbeelden. Gegrimeerd en wel ging hij tegen een muur hangen. Een arts uit het publiek kwam naar hem toe en riep: Dat gaat niet goed. Er werd een ambulance opgeroepen. Frans speelde gewoon door en werd afgevoerd. Op zijn 57ste werd Frans voor het werk als loodgieter afgekeurd. Ondanks zijn krom staande handen kan hij gelukkig zijn hobby edelsmeden uitvoeren.

“Ik ben altijd gek geweest op sieraden. Momenteel ben ik aan mijn derde zilveren bootje bezig, een Haarlemse trekschuit. Ze zijn bestemd voor mijn zoons. Alles moet werken bij mij. Het roer en de schroef kunnen bewegen. Ik heb ook een zilveren lepel gemaakt met een miniatuurwiegje. Dat was naar voorbeeld van de smeedijzeren wieg die ik gemaakt had en waar ook een kleindochter in gelegen heeft.”

Josje overleed twee jaar terug in verpleeghuis Meerhoeve. “Ik heb haar vijf jaar thuis verzorgd, dat ging na vijf jaar niet meer. Op een half jaar na waren we 60 jaar getrouwd.”

Ook Vitale Haarlemmer?

Voor 2021 zoek ik (Willem Brand) nog Haarlemmers van 75+ voor deze rubriek. Kent of bent u er één? Neemt u dan contact met mij op via 06-28865799.