Afbeelding
(Foto: )

Audiotour met kwetsbare Haarlemmers

HAARLEM - Vanaf 24 april zijn op twaalf locaties in Haarlem verhalen te beluisteren van Haarlemmers, die de nodige tegenslagen hebben meegemaakt. Hun verhalen zijn te horen tijdens een audiotour die de luisteraars kunnen volgen op hun mobiel dankzij QR-codes op speciale stoeptegels.

Stem in de Stad laat zelfkant van Haarlem horen

De stoeptegels staan symbool voor plekken waar deze Haarlemmers bijzondere herinneringen aan hebben. De audiotour is officieel geopend door de Haarlemse burgemeester Jos Wienen.

Burgemeester Jos Wienen: "Haarlem zit vol met mooie plekken, maar ook met rafelranden, bijzondere verhalen, maar ook pijnlijke of lastige verhalen. Ik vind het heel goed dat we ook de verhalen horen van mensen in Haarlem die moesten omgaan met heftige tegenslag, problemen of verlies. Verhalen die schrijnen, maar soms ook weer hoopvol zijn en ons helpen om te luisteren en medemens te zijn."

Psychische nood groeit

Stem in de Stad constateert dat na de uitbraak van corona vorig jaar maart het aantal Haarlemmers in sociaal isolement is gegroeid. Zakelijk manager Petra de Vries: "Enerzijds merken we dat de psychische nood groter wordt omdat we vanwege de coronamaatregelen lange tijd dicht zijn geweest en de mensen daardoor niet op verhaal konden komen. Deze mensen zijn in een sociaal isolement geraakt, anderzijds is ook het totaal aantal kwetsbaren die zich in de dak- en thuisloze wereld bevinden, toegenomen."

Slapen in de auto

De verhalen, die ieder twee tot drie minuten duren, laten horen hoe de verhalenvertellers aan de zelfkant van het leven raakten. Natasja en Tymon vertellen dat zij vanwege financiële problemen negen maanden in hun auto sliepen op het parkeerterrein van de Action en een vrouw, gevlucht uit Burundi, werd door haar 'bevrijders' gedwongen om in de prostitutie te werken. Een beroepsmilitair kreeg PTSS na een missie en vond een schuilplaats onder de Amsterdamse Poort. Een ander verhaal gaat over een man die zijn vrouw verloor en dakloos werd en alcoholist. Bustan is een gevluchte Koerd uit Syrië, hij vertelt over de hartafwijking van zijn zoon.

Locaties

De twaalf locaties waar de QR stoeptegels liggen zijn: Amsterdamse Poort, Kenaupark, Café Brinkmann, Café De Koning, Stadsschouwburg, Opvang Wilhelminastraat, Station (taxistandplaats), Parkeerplaats Monkey Town, AH Grote Houtstraat, Stedelijk Gymnasium, Pathé Bioscopen en Stem in de Stad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding