Versoepelingen geven stad meer ruimte: 'Centrum heeft aanzuigende werking'

Joost Verhagen

HAARLEM - Burgemeester Wienen heeft gereflecteerd op de gang van zaken rond Koningsdag en de raad geïnformeerd over hoe de stad in het vervolg zal handelen als het te druk wordt in de binnenstad. Hij deed dit naar aanleiding van verschillende vragen vanuit de commissie.

Wienen: "Op Koningsdag was het druk. Op enig moment is er besloten een doorgang op de Damstraat te blokkeren. Vervolgens is het schenken en de uitgifte van alcohol gestopt op ons verzoek. Uiteindelijk is de Spaarneoever ontruimd.'' Volgens de burgemeester is het handhaven van de regels op Koningsdag in principe goed verlopen in vergelijking tot de situatie in andere steden. In de toekomst zal er sneller worden opgetreden.

Evenementen na 1 juli

Tot 1 juli zijn er in Haarlem nog geen evenementen gepland, en daarna is het nog onzeker of het mogelijk is. Organisaties zijn dat inmiddels al aan het voorbereiden. Het Veerplasfestival staat als eerste op de agenda. Ook Haarlem Jazz & More en Haarlem Culinair zijn al met de voorbereidingen bezig. De verlichting van de maatregelen heeft de aanzuigende werking van het stadscentrum volgens Wienen ook versterkt. Daardoor wordt het drukker en lastiger om de coronaregels te blijven handhaven. Desondanks probeert de gemeente dat wel, bijvoorbeeld door ondernemers aan te spreken.


Lees de rest van het artikel op Rodi.nl/regio/Haarlem.