Oplossing voor woonwagens gezocht

Joost Verhagen

HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad gaat onderzoek doen naar nieuwe locaties voor woonwagens in de stad. Donderdag boog de commissie Ontwikkeling zich over de criteria op basis waarvan de locaties moeten worden gezocht.

De SP noemt het probleem als een 'ereschuld' die de gemeente moet oplossen. De ChristenUnie complementeerde het college met het plan, en bereidt een motie voor om het Waarderveld weer te openen. "Er liggen in de haven ook woonboten, dus er moeten daarnaast ook woonwagens kunnen komen'', aldus schaduwraadslid Johan Slik. Danny van Leeuwen (Actiepartij) zei bang te zijn voor versnippering, en gaf aan liever naar minder locaties met meer mogelijkheden te kijken. Daarnaast vroeg hij hoe de participatie met omwonenden wordt georganiseerd. Van Leeuwen wond zich vervolgens op over het gebrek aan antwoord van de wethouder: "Ik ben hier mijn spreektijd aan het verdoen'', aldus het schaduwraadslid.

Ienke Verhoeff (PvdA) maakt zich met name zorgen over de omvang van het gebied voor nieuwe standplaatsen. Volgens de landelijke richtlijnen gaat het om een terrein van 200 vierkante meter. Volgens Verhoeff is dat in Haarlem echt geen realistische richtlijn vanwege het woningtekort in de stad. Daarom zou het ook voor woonwagens nodig zijn om te mikken op minimaal twee bouwlagen. Daarnaast zei Verhoeff dat woonwagenbewoners graag bij elkaar blijven. Wethouder Meijs zegde toe alle ideeën en creatieve input vanuit de raad mee te nemen. Binnenkort wordt er in de gemeenteraad gestemd over de criteria voor nieuwe woonwagenstandplaatsen.