Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: Blijf aan elkaar denken

COLUMN - Al eerder heb ik opgemerkt dat de solidariteit die wij als inwoners van Nederland getoond hebben tijdens deze pandemie, een punt is dat we moeten willen vasthouden. Verspreid over de hele samenleving brachten mensen offers om kwetsbare doelgroepen te beschermen tegen het coronavirus. Dat gebeurde vaak binnen de eigen persoonlijke kring, de sociale verbanden waarin wij participeren (kerk, sportclub e.d.), als buur, als mantelzorger, etc.

Dat is goed, maar soms is het ook nodig om verder te kijken dan de eigen sociale cirkel. Aan degenen die geen toegang hebben tot informatie over het virus of vaccineren omdat ze de taal niet verstaan of niet kunnen lezen, laat staan tot de vaccins zelf. De afgelopen weken hebben we ons als GGD Kennemerland ingezet om dak- en thuislozen en mensen zonder verblijfsvergunning in de regio te vaccineren. Een groep die niet makkelijk kan worden bereikt en geen uitnodiging ontvangt. Ook zij staan te springen om beschermd te worden. En ook daar staan wij voor.

Ik moet in dat geval terugdenken aan het moment dat ik bij GGD Kennemerland kwam werken en op een winterse dag een werkbezoek aflegde bij een thuisloze inwoner. Deze was neergestreken in het bos achter landgoed Beeckesteijn in Velsen. Daar aangekomen lag onder een spar een in plastic gewikkelde man. De collega die met mij mee was, vertelde mij dat dit iemand was die geen hulp aanvaarde. Zij legde soms wat verderop nieuw plastic neer of iets waarvan zij dacht dat het hem zou helpen, maar deze zorgmijder wilde het liefst zijn eigen boontjes doppen.

Maximale bescherming

De groep mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats of -vergunning, is niet de enige groep die extra aandacht verdient. Ook arbeidsmigranten die de taal niet machtig zijn of zij die het moeilijk vinden informatie over vaccineren te begrijpen, kunnen onze hulp goed gebruiken. De komende tijd blijven wij ons richten op deze groepen om voor maximale bescherming in onze regio te zorgen. Ziet u zelf iemand worstelen met vragen rondom corona en vaccineren? Ga dan eens het gesprek aan. We hebben met zijn allen echt een hoge vaccinatiegraad nodig. En denk ook aan deze groep als alles achterwege is. Want nu gaat het om informatie over vaccineren, straks gaat het om informatie over andere primaire levensbehoeften of een gezonde leefstijl in het algemeen. Laten we elkaar nu en in de toekomst bij de les houden.