Diederik zette de steegbarbecue extra luister bij met een draaiorgeloptreden.
Diederik zette de steegbarbecue extra luister bij met een draaiorgeloptreden. (Foto: Willem Brand)

‘Rosalie’ zet steegbarbecue luister bij

Willem Brand

HAARLEM - In het Groot Heiligland werd zaterdag 19 juni in Museum Haarlem met sponsors en betrokkenen de slotpresentatie van de Artvark’s leporello’s ‘775 jaar Haarlem’ gevierd. Even verderop in het Nieuw Heiligland vond een buurtbarbecue met een muzikaal tintje plaats.

Diederik Buijen zette de steegbarbecue extra luister bij met een optreden met zijn draaiorgel Rosalie, geassisteerd door vier jonge buurtgenoten.

Globetrotter

Diederik was eind jaren zeventig een echte globetrotter. Hij bezocht zo’n vijftig landen op vier continenten. Met veel plezier denkt hij terug aan zijn tijd op Cuba en andere Caribische eilanden. Hij ontdekte er de Zuid-Amerikaanse en Caribische muziek en kocht terug in Nederland van de opbrengst van zijn oude Citroën een klein draaiorgel, Rosalie.

Begeleidingsorgel

Op Cuba had hij gezien dat het draaiorgel een andere rol vervulde dan hier, namelijk als begeleidingsorgel. “Het draaiorgel zorgde voor de melodie en harmonie maar de percussie werd gedaan door muzikanten op conga’s, bongo’s, timbala’s en klein percussiewerk. “Ik ben anderhalf jaar bezig geweest om arrangeurs en componisten te vinden om draaiorgelboeken met Caribische muziek te maken.”

Feesten

In de jaren 80 en 90 waren Diederik en Rosalie regelmatig een muziekstel tijdens feesten en partijen. Zelfs in het Patronaat en de het Concertgebouw werden de muzikale kunsten vertoond. Toen de dj's het rond 2000 voor het zeggen kregen, gingen Rosalie en de orgelman met pensioen. Het Steegfeestje was aanleiding om Rosalie en de boeken van het stof te ontdoen.

Centenbak

De nieuwe leerlingen kregen met hulp van leermeester Diederik Rosalie prima ‘aan de praat'. Eise begon met een samba medley, Scout deed een samba rumba, Sammie een samba getiteld ‘Oh Honolulu' en Mina sloot af met een bolero, het wereldberoemde ‘El condor pasa'. Na gedane ‘kinderarbeid' mochten ze met een centenbak rondgaan om hun spaarpot te spekken.