De Wereldmuziekschool levert jaarlijks zo’n 100.000 contacturen aan muziek, beweging en dans.
De Wereldmuziekschool levert jaarlijks zo’n 100.000 contacturen aan muziek, beweging en dans. (Foto: Wereldmuziekschool)

Verhuizing Wereldmuziekschool op losse schroeven

Algemeen

HAARLEM - De door het bestuur van stichting Wereldmuziekschool gewenste verhuizing van de huidige locatie in het winkelcentrum naar de voormalige schoenenwinkel Leemans staat op losse schroeven.

Willem Brand

Op de plek waar de Wereldmuziekschool in winkelcentrum Schalkwijk haar hoofdlocatie heeft, staat een torenflat van honderd meter gepland. Een nieuw onderkomen was gevonden, maar de dubbele huur is een sta-in-de-weg. Directeur Hein Pijnenburg zegt al twee jaar in gesprek te zijn met de gemeente over huisvesting. Een bestuurlijk overleg op 29 juni werd afgeblazen. En dat terwijl op 1 juli de eigenaar van de beoogde locatie zou beslissen over de nieuwe huurovereenkomst met de Wereldmuziekschool. Pijnenburg: “Een afwijzing zonder opgaaf van reden, dat kan echt niet. Bovendien wil de gemeente cultuur naar de wijk brengen. Het wordt nu juist weggehaald.”

Verhuizing Wereldmuziekschool Haarlem: schril contrast

De Wereldmuziekschool levert jaarlijks zo’n 100.000 contacturen aan muziek, beweging en dans. Op twintig plekken wordt wekelijks muziek met ouderen gemaakt, zo’n dertig docenten geven muziekles op dertig kinderdagverblijven en tien scholen. Pijnenburg: “De nieuwe beoogde ruimte biedt ons mogelijkheden om uit te breiden. Maar we gaan van 25.000 euro huur per jaar naar 50.000. Dat kunnen we niet zo even ophoesten.”

De afzegging staat in schril contrast met het muziekakkoord ‘Méér muziek in de klas’ dat cultuurwethouder Marie-Thérèse Meijs op 30 juni gaat ondertekenen. Dat project, gelieerd aan koningin Máxima, gaat worden uitgevoerd door Stichting Hart en Stichting Wereldmuziekschool. Onlangs kreeg Wms ook een subsidie van 155.000 euro van Fonds Cultuurparticipatie Fonds voor haar baanbrekende plan voor muziek met ouderen in de regio.

Motie: ‘Schalkwijk moet leefbaar blijven’

PvdA-raadslid John Oomkes komt met een motie die hij op de raadsvergadering van donderdag 1 juli gaat inbrengen. “Wellicht kan het coronaherstelfonds worden aangesproken als garantie voor de benodigde € 125.000 huurverhoging voor vijf jaar. Het fonds is voor clubs op gebied van onderwijs, cultuur en sportbeoefening. Schalkwijk moet natuurlijk wel een beetje leefbaar blijven.”