Elly is weer onder de mensen.
Elly is weer onder de mensen. (Foto: Rowin van Diest)

Elly (65) runt een plantenbieb in de Indische Buurt: ‘Alles is welkom’

Algemeen

HAARLEM - Van pannenkoekenplanten, tot goudsbloemen en lavendel: in de plantenbieb van de Haarlemse Elly (65) vind je het allemaal. In mei startte ze met het initiatief, en de reacties zijn meer dan lovend. “Er komen dagelijks mensen een plantje ruilen.”

Toen Elly Opdam-Janssen uit de Indische Buurt vanwege gezondheidsproblemen thuis kwam te zitten, bedacht ze daar wat op. “Ik miste collega’s en klanten, gewoon mensen om me heen. Ergens anders in Noord en de Leidsebuurt hebben ze al een plantenbieb, en dat vond ik zó’n leuk idee dat ik er ook één wilde opzetten.” En dus vind je haar Haarlemse plantenbieb nu in de Javastraat.

Zo werkt het

Het idee is simpel: breng een plantje, en neem een andere mee. Zelf kweekt Elly ook planten - en er hangt een zadenkastje bij de bieb. Ze houdt wel van een gevarieerd aanbod, en dus maakt het haar eigenlijk niet uit wat je bij de plantenbieb aflevert. “Pannenkoekenplanten, graslelies, primula’s, korenbloemen, goudsbloemen, lavendel, campanula’s, salie… alles is welkom!”

De buurt is enthousiast. Want wat begon als een miniplantenbieb met alleen een klein tafeltje en een kleine kweekbak, groeide al snel uit tot meer. “Nu is de bieb uitgebreid en heb ik eigenlijk alle kamer- en tuinplanten al een keer voorbij zien komen. alleen de groentenplanten lopen niet storm.”

Zelf ook een plantje brengen - en een ander mee terugnemen? Je vindt Elly’s plantenbieb in de Javastraat, bij nummer 72.

De plantenbieb.