Opening door Erna Hollander, Coöperatie Kennemer Kracht en Haarlemse wethouders Robbert Berkhout en Jur Botter.
Opening door Erna Hollander, Coöperatie Kennemer Kracht en Haarlemse wethouders Robbert Berkhout en Jur Botter. ((Foto: Kennemerkracht))

Mendelcollege op stoom met (groene) stroom

Algemeen

HAARLEM - Met een kleiner gezelschap dan gepland (i.v.m. de coronamaatregelen), waaronder een tiental inwoners uit de buurt die deelnemen aan het zonnestroomdak, is op maandag 28 juni het collectieve zonnestroomdak op het Mendelcollege in Haarlem officieel in gebruik genomen. De installatie levert al enkele weken groene stroom, maar een speciaal moment voor de opening moest nog plaatsvinden.

Zonnestroomdak levert al weken groene stroom op

Directeur Heinemeijer van de scholengemeenschap trapte de middag af. In de aula gaven diverse andere genodigden toelichting op het project, waaronder Erna Hollander, voorzitter van Coƶperatie Kennemer Kracht en wethouders Botter (Gemeentelijk vastgoed) en Berkhout (Duurzaamheid). Als offcieel moment drukte men gezamenlijk op een knop, waarna op een groot scherm opnamen van de aanleg op de daken getoond werden.

De middag werd afgesloten met een kort rondje door de school, van waaruit de daken met de zonnepanelen te zien waren.

In het najaar, als de maatregelen verder zijn versoepeld, wordt er nog een extra bijeenkomst voor meer buurtbewoners die deelnemen in het zonnestroomdak georganiseerd.

Samen voordelig stroom opwekken

Kennemer Kracht heeft in het voorjaar van 2021 samen met Bewonersinitiatief Zonneplaneet in Haarlem en buurtbewoners van De Krim (naast het Mendelcollege) op het dak van het Mendelcollege in Haarlem op de daken van de school een collectief zonnestroomdak aangelegd, waarin 116 huishoudens in de buurt participeren. Dit project is gerealiseerd in samenwerking met Stichting Kennemer Energie (projectrealisatie tot oplevering) en installateur Zon&Co. Met dank aan het Mendelcollge dat haar daken beschikbaar heeft gesteld.

Afbeelding
Een van de zonnestroomdaken van het Mendelcollege.