'Een matras moet niet alleen lekker liggen maar zorgt ook voor goede doorbloeding'
'Een matras moet niet alleen lekker liggen maar zorgt ook voor goede doorbloeding' (Foto: Willem Brand)

'Ik droomde van dit kussen in Frankrijk'

Willem Brand

Vanaf 1989 zijn Chris Nederhorst en Oscar Jol partners in het ontwikkelen van matrassen. Zij experimenteerden met verschillende schuimsoorten om zo te komen tot matrassen die geschikt zijn voor medisch gebruik. Ze maken ook matrassen voor schepen, caravans, campers en vrachtwagens. Maar ook de particulier komt aan zijn trekken.

“Het leven is een stuk leuker als je goed slaapt”

Oscar en Chris maken matrassen van koud- en traagschuim, producten die door NASA voor de ruimtevaart zijn ontwikkeld en die zij hebben doorontwikkeld. Een afgewogen keuze wordt gemaakt op basis van gewicht, voorkeur en lichaamstemperatuur.

Doorbloeding

Chris: “Temperatuur is net zo belangrijk als stevigheid. Wij gebruiken traagschuim dat een ‘smeltpunt’ van 28 graden heeft, dat is onze huidtemperatuur. Zit het smeltpunt lager, dan wordt het te warm en te zacht. Mensen die het sneller warm hebben en sneller zweten hebben meer baat bij koudschuim als bovenste laag. 

Wat traagschuim doet, is een mal van je lichaam maken. Het wordt zacht bij knokige plekken als schouder en heup. Het belangrijkste is dat het voor een goede doorbloeding zorgt.”

Proefslapen

In 1998 waren zij de eersten in Nederland die begonnen met gratis proefslapen. Chris: “We werden erom verguisd, maar eerlijker kunnen we niet zijn. Nog steeds zijn we uniek met de bijzondere combinatie van 45 dagen proefslapen en niet-tevreden-geld-terug-garantie. Dus mensen krijgen geen waardebonnen, maar hun geld terug.” In de showroom in de Soetenstraat is er ook een koopjeshoek van retour gekomen matrassen. Deze gaan met een buitengewoon hoge korting direct in de uitverkoop.

Gewenning

Het komt maar zelden voor dat men op een nieuw matras meteen goed slaapt. “Het matras heeft tijd nodig om soepel te worden. Jullie moeten rekening houden met een periode van houdingscorrectie. Belangrijk is ook dat je een goed ventilerend dekbed hebt,” legt Chris uit en laat ons dan een dekbed van zijde voelen. Chris: “Donzen dekbedden houden vocht vast. En dit dekbed kun je wassen en is vochtregulerend.” 


Voor zijslapers heeft Chris een speciaal hoofdkussen ontworpen. Chris: “Ik droomde van dit kussen in Frankrijk. Ik heb het kussen Enoble genoemd, een woord dat niet bestaat, maar lekker in het gehoor ligt.”


Info: healthfoam.com of bel met 070 - 3387010.