De Griekse Godin Hestia.
De Griekse Godin Hestia. (Foto: De Snuffelmug )

Verborgen schatten (8): Beeldje Hestia

HAARLEM - In deze rubriek licht de Snuffelmug, Haarlems meest veelzijdige kringloopwarenhuis, een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen. Deze keer: een prachtig beeldje.

Wie zou het zijn, zit er een betekenis achter...? Gelukkig staat de techniek tot niets tegenwoordig. Om meer informatie te krijgen, uploaden we simpelweg een foto bij Google et voila…! Er gaat een wereld voor ons open. Een serie van gelijksoortige afbeeldingen verschijnt er op ons scherm met links naar websites met informatie.

Griekse mythologie

Wat blijkt…, dit mooie beeldje is Hestia. Een godin uit de Griekse mythologie. Met een prachtige symboliek erachter. Zij is in de eerste plaats de godin van het vuur maar vooral de godin van het huiselijke haardvuur.

Altaar is asiel

Voor haar werd er bij bijzondere familie gebeurtenissen een offer geleverd. Dat deed men door het onderhouden van een vuur. Zo offerde men bij het op reis gaan, bij het terugkomen, bij het opnemen van nieuwe leden in het huisgezin, vooral bij de geboorte van kinderen, bij het geven van de naam, bij het huwelijk en bij de dood. Haar altaar was ook een asiel omdat ze zicht niet beperkte tot alleen de familie. Iedereen, die in het huis vertoefden, had aanspraak op haar bescherming. Dat gold ook vijanden en vreemdelingen.

Heil van Staat

Daarnaast zag men het huisgezin als de grondslag van de staat. Het spreekt dus vanzelf, dat de godin, die zich in het middelpunt van de huiselijke kring liet vereren, ook de beschermster werd van de staat. Met als gevolg dat elke staat zijn eigen altaar had. Met een eeuwigbrandend vuur ter ere van Hestia. De heil van de Staat hing af van het onderhouden en het doorbranden van dat vuur.