Raad vol plannen over stationsgebied: 'Het begin van een kansrijk proces'

Joost Verhagen

HAARLEM - De Haarlemse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met een visie voor een nieuwe inrichting van het stationsplein. De visie leverde wel een hoop amendementen en moties op. Vooral uitbreiding van fietsparkeerplekken, de verkeerssituatie rondom het station, de mogelijke komst van een tram en standplaatsen voor de taxi bleken punt van discussie.

D66 zei in te stemmen met de visie op het stationsgebied, en diende samen met de Christenunie een amendement in. De VVD was kritisch over de voorstellen van D66 en de Christenunie, en wilde weten waarom er zoveel opmerkingen over ruimte voor de tram, fietsparkeerplaatsen en voldoende zonlicht in het busstation stonden.

Maarten Wiedemeijer (PvdA) noemde de visie een 'prachtige verrijking voor de stad' en 'het begin van een kansrijk proces'. Frank Visser (Christenunie) benadrukte dat het stationsplein wel een mooie plek kan worden, maar wil toch vooral dat het openbaar vervoer het belangrijkst blijft in het ontwerp. Ook Groenlinks steunde het amendement. De SP beschuldigde de Christenunie ervan om via een amendement de verkeerssituatie voor fietsers rond het station nieuw leven in te willen blazen. Dit leverde Visser ook kritiek op van Hart voor Haarlem en Liberaal Haarlem. Ook zei fractievoorzitter Bloem dat er te weinig keuzes worden gemaakt in de visie op het stationsgebied. ,,De uitgangspunten zijn zo breed dat je er bijna niet op tegen kunt zijn'' stelde hij. Daarnaast vroeg Bloem om de keuze in straatstenen eerst aan de raad voor te leggen. Hart voor Haarlem bekritiseerde de gang van zaken rond het stationsplein, omdat er 12 jaar geleden nog een verbouwing is geweest. Fractievoorzitter Van Zetten noemde die verbouwing een 'fiasco'. De Actiepartij deed een voorstel om aan beide kanten van het station standplaatsen voor de taxi te realiseren, in de hoop dat dat de verkeersdruk op het stationsplein wat kan verlichten. Deze haalde het niet.

Wethouder Roduner stelde dat er heel bewust is gekeken naar de ruimte die er in de toekomst nodig is voor het openbaar vervoer. Daarnaast zegde hij de SP toe om de gekozen straatstenen persoonlijk bij hem langs te komen brengen: ,,Dan gaan we er op staan en een beetje op hameren om te kijken hoe dat gaat,'' zei de wethouder toe. Daarnaast zei Roduner het plein wel klaar te willen maken voor de tram, maar gaf wel aan dat er de komende 10 tot 20 jaar geen tram zal komen. Het amendement van de Christenunie en D66 kreeg voldoende steun in de raad.