Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem. (Foto: Ad Timmers)

Haarlem gaat onderzoek doen naar slavernijverleden

Algemeen

HAARLEM - De gemeente Haarlem gaat onderzoek doen naar de rol die het stadsbestuur heeft gespeeld in het Nederlandse slavernijverleden. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten tijdens de vergadering over de kadernota.

Joost Verhagen

Het besluit werd genomen via een motie die was ingediend door de Actiepartij, in navolging van de excuses die de gemeente Amsterdam recentelijk maakte voor de eigen rol in de slavernij. De Actiepartij heeft overigens wel benadrukt dat de motie niet bedoeld is om Haarlem op dezelfde manier excuses te laten maken, maar vooral om de Haarlemse rol in de slavernij beter in kaart te brengen. Het onderzoek zou moeten worden uitgevoerd in samenwerking met de 18 steden uit de voormalige gewesten Holland en West-Friesland.

‘Voorbarig en modieus’ 

“Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen,’’ stelde Jouw Haarlem, die het plan steunde. De PvdA stemde voor en noemde het een belangrijk onderwerp, en wil het bespreken in de commissie Bestuur. Hart voor Haarlem stelt dat Haarlem niet verantwoordelijk is voor het slavernijverleden. “Ik vind dit eigenlijk een beetje voorbarig en modieus.” Ook Trots Haarlem stemde tegen, en zei eerst te willen kijken naar de slavernij die momenteel nog steeds gaande is.

Ruime meerderheid

Het college stond in eerste instantie niet positief tegenover de motie, maar gaf wel aan het vraagstuk serieus te nemen. Burgemeester Jos Wienen gaf eerder al aan geen reden te zien voor een excuus vanuit de gemeente Haarlem, maar landelijke ontwikkelingen te willen afwachten. Volgens het college zou namelijk een samenwerking met de steden uit de voormalige gewesten Holland en West-Friesland niet de meest logische opzet voor het onderzoek zijn. Desondanks vinden ook burgemeester en wethouders dat een onderzoek naar de Haarlemse rol in het continentale,- en trans-Atlantische slavernijverleden wel degelijk wenselijk is. En ook een meerderheid in de gemeenteraad bleek voor het onderzoek. De PvdA, GroenLinks, OPHaarlem, D66, CDA, ChristenUnie, SP en de Actiepartij steunden het voorstel en hielpen het onderzoek daarmee aan een ruime meerderheid.