Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem heeft ervoor gezorgd dat de gevelsteen, hersteld door beeldhouwer Joep van Opzeeland, op haar plek terugkwam.
Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem heeft ervoor gezorgd dat de gevelsteen, hersteld door beeldhouwer Joep van Opzeeland, op haar plek terugkwam. (Foto: Willem Brand)

Feestje in Rosenstock-Huessy huis

Algemeen

HAARLEM - Op de binnenplaats van het Rosenstock-Huessy Huis vond vrijdag 9 juli een feestje plaats. Aanleiding was de oplevering van zes nieuwe appartementen en de onthulling van een negentiende-eeuwse gevelsteen van de voormalige drukkerij door wethouder Floor Roduner en Dick Bijlsma (voorzitter van stichting Rosenstock-Huessy Huis).

Willem Brand

Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem heeft ervoor gezorgd dat de gevelsteen, hersteld door beeldhouwer Joep van Opzeeland, op haar plek terugkwam. Aanwezig was ook Lien Leenman, die samen met man Wim en vrienden in 1970 een woongroep in het gebouwencomplex stichtte. Het complex was in de negentiende eeuw een wees- en armenhuis van het Jacobs Godshuis.

Filosoof Rosenstock

De woongroep, zei projectleider Paul Morel van Stadsherstel, wilde iets voor zichzelf en de wereld betekenen. Die visie was gebaseerd op die van filosoof Eugen Rosenstock, die toen hij trouwde met mevrouw Huessy haar achternaam aannam. “Mijn ouders woonden in een linkse woongroep en kenden de mensen hier. Mijn moeder herinnert zich dat hier altijd geklust moest worden”, vertelde wethouder Roduner. 

Opvang

De woongroep vormde een vereniging, daaruit ontstond een stichting die het gebouw in beheer nam. In 2016 werd het RHH gekocht door Stadsherstel, voor de stichting bleek restauratie en onderhoud een te grote opgave. Eén van de pijlers van de woongroep was en is de opvang van mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Zo huist in het complex De Kloosterkeuken, een leerproject voor jongeren die worden begeleid door stichting Perspectief. 

Drukkerij

Die stichting houdt kantoor in de door het Jacobs Godshuis in 1863 gebouwde en door de bisschop ingezegende drukkerij. Zo konden de wezen ook nog een vak leren. In WOII werden daar illegale kranten gedrukt. Directeur Harry Habraken moest die verzetsdaad bekopen met de dood. Kristine Leenman vertelt dat er ook joden waren ondergedoken. Als dank lieten die na de oorlog een glas-in-loodraam in de kapel aanbrengen. 

Stadsherstel verduurzaamt het gebouw onder meer met een warmtepompinstallatie. Die gebruikt het water van een bron, die op 1.70 meter diep zit, en de warmte ervan omzet in energie.

Afbeelding
Afbeelding