Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Verborgen Schatten (9): de kwartelei-uitbroedmachine

HAARLEM - In deze rubriek licht de Snuffelmug, Haarlems meest veelzijdige kringloopwarenhuis, een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen. Deze keer: een kwartelei-uitbroedmachine en inloopkast.

"Een dame doneerde het ons, ze vond het zonde om weg te gooien. Het was van haar oma geweest, ze gunde het nog graag een tweede leven. En dan is ze bij ons op het juiste adres", vertelt Bernice van de Snuffelmug. 

'Zes keer meer B1' 

"Kwarteleieren kennen we wel, maar zijn een stuk minder populair dan een kippenei. Maar wat doen we onszelf tekort... Kwarteleieren zijn vijf keer kleiner dan een kippenei, maar bevatten wel vijf keer meer fosfor (een stof die vooral een essentiële rol speelt in de gezondheid van de botten en de tanden). Het kwartelei bevat ook zeven keer meer ijzer, zes keer meer B1-vitamines (die een cruciale rol spelen in het groeiproces en de goede werking van de cardiovasculaire, verterings- en zenuwstelsels) en vijftien keer meer B2-vitamines (die het zenuwstelsel helpen beschermen en die een bijdrage leveren bij de groei en het herstel van weefsels) Een kwartelei bevat verhoudingsgewijs veel minder cholesterol dan een kippenei." 


Helpt tegen astma

Maar het wordt nog mooier. "Het kwartelei is ook een krachtig wapen tegen allergieën! Een ontdekking uit 1960, wanneer een Franse kwartelhouder waarneemt hoe de astma en ademnood van zijn vrouw geleidelijk afneemt na het regelmatig nuttigen van kwarteleieren. Een andere pluimveehouder bevestigt dit ook. De interesse van dokter Truffier is gewekt. Zijn studies zijn niet alleen toegespitst op astma, maar ook op andere allergieën, hooikoorts, bindvliesontsteking evenals bepaalde huidziekten. Na tien jaar onderzoek boekt hij 70% succes bij volwassen en 85% bij kinderen. Zijn werk publiceert hij, waarvoor hij een onderscheiding krijgt."