In de Veerplas kun je veilig zwemmen.
In de Veerplas kun je veilig zwemmen. (Foto: Jan de Wacht)

Waar kun je veilig buiten zwemmen?

HAARLEM - Niet alleen zijn de zwembaden inmiddels grotendeels weer open: in Haarlem wordt op warme dagen ook in open wateren gezwommen. Waar kun je veilig (buiten) zwemmen in Haarlem? Een overzicht.

Het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater is 1 mei van start gegaan.


In Noord-Holland zijn meer dan 150 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar veilig kan worden gezwommen. Hier kun je in elk geval zwemmen in Haarlem en omgeving:

De Veerplas

De Molenplas

‘t Wed

Strand van Bloemendaal

Strand van Zandvoort

Veerplas

Deze zwemlocatie de Veerplas maakt deel uit van recreatiegebied Spaarnwoude. Het strand ligt aan de westkant van de plas, waar de meeste speel- en ligweiden zijn. Hier kun je veilig zwemmen volgens Zwemwater.nl.

Molenplas

De Molenplas maakt deel uit van het boezemstelsel van Rijnland. Het totale wateroppervlak van de Molenplas is ongeveer 21 hectare, de gemiddelde diepte 6 meter.

't Wed

‘t Wed ligt in het nationale park Zuid-Kennemerland. Het meer is maximaal zo’n 8 meter diep en 300 meter lang.

Ook in zee bij Bloemendaal en Zandvoort kun je volgens Zwemwater.nl vooralsnog veilig zwemmen. Hou die site wel in de gaten voor de laatste updates.

Veilig zwemmen?

Weten waar je veilig kunt zwemmen in en rond Haarlem? Door vooraf te kijken op Zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat, weet je of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn. Zijn die er? Dan kun je misschien beter een andere locatie kiezen. Op het bord bij de locatie is dat ook te zien, maar dat is misschien wat laat.

Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op Zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.

Risico’s

Zwemmen in open wateren kán gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties wordt tussen 1 mei en 1 oktober de waterkwaliteit gecontroleerd.