Ans en Johan zijn nog heel vitaal voor hun leeftijd!
Ans en Johan zijn nog heel vitaal voor hun leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Ans (80) en Johan (81)

Willem Brand

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van senioren leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale oudere Haarlemmers.

Ans (80) groeide op in Watergraafsmeer en Johan (81) in de Pijp. Twee rasechte Amsterdammers die al ruim de helft van hun leven in Haarlem wonen. Binnenkort gaan ze een weekje op fietsvakantie. Ans met ondersteuning, Johan zonder. Maar Ans heeft een excuus, ze heeft twee nieuwe heupen, een kunstknie en een enkelprothese. 

Driedelig pak

Ze kwamen elkaar tegen in het de Mirandabad, hij was 17 en zij 16. Johan: ”Ze had last van een jongen, toen zijn Ben en ik er maar bij gaan zitten.” Ans: “Ik heb het uitgemaakt omdat mijn vriendin Ben niet zo leuk vond. Maar het kwam later goed toen we elkaar zagen in het speeltuintje in onze straat tijdens een dansmiddag.”


Haar vader was voor CSM boekhouder op de Herengracht en verwachtte dat een vriendje zich in driedelig pak aan de deur zou melden. Maar Johan was niet zo van driedelig; hij werkte toen als schilder en deed in de begintijd klussen met zijn vader. Later werd hij ambtenaar bij de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting, eerst als schilder en ook jaren als technisch adviseur. "Als ik naar buiten wilde, dan ging ik bij huurders op bezoek.”

Gek op kinderen

Ze verhuisden van Avenhorn naar Haarlem omdat ze met vier pleegkinderen een gezinshuis vormden. Ans: “Dat kwam via het buurthuis waar Johan de timmerclub deed en ik de handwerk-clubjes. Daar kwamen kinderen die een pleeggezin zochten. Ik ben gek op kinderen. Wilde er altijd twaalf. Johan maar eentje, maar bij de eerste werd ’t gelijk een tweeling. Je blijft jong door ze.”


Als oma is Ans ook het liefst bij haar kleinkinderen. “Maar door de nieuwe heup en knie kan ik niet meer achter ze aan rennen en ze ook lastiger voorop op de fiets zetten. Na een jaar fysio begint het gelukkig weer te komen”, zegt ze lachend.


Johan begon na zijn vervroegde pensioen een onderhoudsbedrijf. Kleine klussen in en rond het huis zoals schilderen, timmer- en loodgietwerk. Hij klust nog steeds. Er komt een klus bij zijn dochter aan: de vloer moet worden geschuurd en geschilderd. "Als de kinderen gaan logeren bij hun andere opa en oma, ga ik aan de slag.”

Oproep

Ook vitaal en 70+? Ik (Willem Brand) zoek nog Haarlemmers die het leuk vinden in deze rubriek te staan. U kunt mij bellen via 06-28865799.