Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland. (Foto: dronepicr - Wikimedia)

Praat mee over natuur in regio

HAARLEM - Hoe waarderen inwoners de duinen, de landgoederen en buitenplaatsen van Zuid-Kennemerland? En wat doen zij op deze plekken? De hond uitlaten, fietsen, trimmen of tot rust komen? Een enquête met deze en meer vragen staat inmiddels op de site van de provincie. 

Provincie Noord-Holland werkt de komende jaren aan de afronding van het Natuurnetwerk Nederland. Daarbij peilt zij graag de ervaring en gebiedskennis van de inwoners met de Natuurnetwerk-enquête Zuid-Kennemerland 2021. 


Het Natuurnetwerk Nederland verbindt en versterkt de gebieden in Nederland waar de provincie bijzondere natuur wil beschermen en versterken. Door de natuurgebieden te verbinden, hebben dieren en planten meer kansen. Maar die natuur is ook heel belangrijk voor de mens: voor recreatie, kustbescherming en wateroverlast. De provincie wil tot 2027 nog zo’n 5000 hectare natuur inrichten. 250 hectare daarvan komt in Zuid-Kennemerland.

Vragen en dilemma's

Natuurnetwerk afronden De afronding van het Natuurnetwerk biedt een aantal uitdagingen. Want er gebeurt veel in de regio. Waar zou die nieuwe natuur exact kunnen komen? De grenzen van het Natuurnetwerk zijn in 1990 al op kaart gezet. Maar er is ook wel wat veranderd sinds die tijd. In hoeverre kunnen natuur en andere functies slim samen opgaan? Dat leidt tot vragen als: kan een manege in natuurgebieden voorkomen? In hoeverre zijn bollenvelden natuur? Of natuurlijke en kenmerkende cultuur? Dit soort vragen en dilemma’s komen in de enquête naar voren.

Hulp gevraagd 

De provincie staat voor een aantal beslissingen. Die neemt ze met gemeenten, instanties als de waterleidingbedrijven en waterschappen, met grondeigenaren en ondernemersverenigingen. Maar uiteindelijk is de zorg voor natuur voor alle inwoners, ondernemers en bezoekers van Zuid-Kennemerland. De enquête is juist daarvoor opgesteld. Daarbij past wel een waarschuwing: natuur realiseren kost tijd en niet alles kan. 

Je vindt de enquête op de site van de provincie.