Neem voorzorgsmaatregelen als je in de hitte gaat rijden.
Neem voorzorgsmaatregelen als je in de hitte gaat rijden. (Foto: Andrea Piacquadio / Pexels)

Autorijden bij hoge temperaturen

Pffff, wat is het af en toe warm. Niet alleen mensen hebben het warm met deze hoge temperaturen, denk eens wat een auto te verduren heeft met deze hitte.

Wie met zijn auto in extreme hitte op pad gaat, kan maar beter wat extra voorzorgsmaatregelen treffen. Daardoor kun je pech met je auto voorkomen.

Autoproblemen

De meeste voorkomende problemen met de auto in de zomer hebben te maken met de accu. Een auto werkt met warm weer harder om de motor koel te houden. Zeker als in de auto een airconditioning is geïnstalleerd; dit apparaat vraagt om meer koelcapaciteit, het stroomverbruik van de auto ligt dus veel hoger. 


Laat door een vakgarage de accu controleren voordat je een lange autorit maakt, bijvoorbeeld naar een vakantiebestemming in het buitenland. Let op! Ook is het belangrijk om de koelvloeistof te controleren. Vul die bij of ververs deze, zodat dit de motor kan ontlasten.

Ruitenwissers

Denk niet dat ruitenwissers alleen bij neerslag belangrijk zijn, ook bij het warme en droge weer spelen zij een belangrijke rol. Al die vliegjes op je voorruit! Houd de ruiten voor een goed zicht goed schoon. Maar de warmte kan ook invloed hebben op het rubber van de wisser; die wordt sneller hard en droogt uit. Kijk je wissers even na voor een lange rit, je weet maar nooit wanneer je in een tropische regenbui terechtkomt.

Verkoeling

Bij hitte loopt de temperatuur op in een stilstaande auto. Zorg daarom voor verkoeling in de auto. Leg grote handdoeken op de ruiten. En zet voor vertrek de ramen en deuren open, dan ontsnapt de ergste warmte. 


Zet de airco aan, maar niet kouder dan zes graden onder de buitentemperatuur. Grote temperatuurverschillen kunnen een verkoudheid opleveren.