Locoburgemeester Roduner reikt koninklijke onderscheiding uit

HAARLEM - Afgelopen vrijdag 13 augustus heeft Haarlemse locoburgemeester Floor Roduner een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Jan Willemink uit Heemstede. Hij heeft zich onder andere ingezet voor de hofjes in Haarlem en werd mede daarom benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

De uitreiking vond plaats in het monumentale hofje 'In den Groenen Tuin'. 

Toekomstbestendig hofje

Jan Willemink zet zich al lange tijd in voor de hofjes in Haarlem en heel Nederland. Sinds 1991 is hij lid en voorzitter van het college van regenten van de stichting Hofje ‘In den Groenen Tuin’ in Haarlem. Dit rijksmonument stamt uit 1616.

Willemink heeft de stichting na zijn aantreden weer financieel gezond en toekomstbestendig gemaakt. Hij voerde verbeteringen door met oog voor de historische waarde, de tradities en het sociale karakter van het hofje.

Inzet voor hofjes

Willemink zet zich ook in bredere zin in voor de hofjes. Hij is zowel penningmeester van de stichting Haarlemse Hofjes als van de stichting Haarlemse Hofjeskrant, die in een oplage van 6.000 stuks wordt verspreid in de regio. Hij deelt zijn kennis en ervaringen, ook vanuit zijn dagelijkse werk als rentmeester, en organiseert rondleidingen in hofjes.

'Jan Willemink zet zich al lange tijd in voor de hofjes in Haarlem en heel Nederland. Sinds 1991 is hij lid en voorzitter van het college van regenten van de stichting Hofje In den Groenen Tuin.'

Ook is hij penningmeester van de stichting Landelijk Hofjesberaad, waarbij 110 stichtingen zijn aangesloten die in totaal zo’n 3.000 monumentale betaalbare woonvoorzieningen voor minder draagkrachtige ouderen beheren. Door zijn overleg met het Ministerie van Financiën werden hofjes met minder dan 50 woningen vrijgesteld van de verhuurdersheffing. Deze belasting bedreigde het voortbestaan van veel eeuwenoude hofjes. 

'De verhuurdersheffing bedreigde het voortbestaan van veel eeuwenoude hofjes'

Voor de stichtingen die ook over grond beschikken initieerde hij de plannen rondom het opwekken van zonne-energie. Door zijn inzet schoof de stichting ook aan bij de energietafels van het Klimaatakkoord. Verder wierf hij fondsen voor het uitbrengen van een zesdelige serie over de hofjescultuur in Nederland. Op vrijdag 13 augustus nam hij afscheid als penningsmeester van het Landelijk Hofjesberaad.

Overige activiteiten

Jan Willemink is verder vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Rentmeesters, publiceerde artikelen over pacht en is voorzitter van de Grondkamer Noordwest en sinds 2015 lid van de Pachtkamer bij de rechtbank Noord-Holland. 

In zijn eigen woonplaats Heemstede was hij tussen 2015 en 2019 initiatiefnemer en voorzitter van de Dickens Kerstmarkt, die hij ook hielp organiseren.