Duizenden natuurliefhebbers investeerden in het Noord-Hollands Natuurfonds.
Duizenden natuurliefhebbers investeerden in het Noord-Hollands Natuurfonds. (Foto: Aangeleverd)

4000 natuurliefhebbers kopen samen stuk natuur

REGIO - De druk op grond in Noord-Holland is immens, economische activiteiten rukken overal op en natuur verliest al jaren terrein. Daarom startte Landschap Noord-Holland vorig jaar een crowdfunding actie voor uitbreiding en versterking van de Noord-Hollandse natuur. Met als doel grond aan te kopen en veilig te stellen binnen het Natuurnetwerk Nederland.

Duizenden natuurliefhebbers investeerden in het Noord-Hollands Natuurfonds. Landschap Noord-Holland meldt nu dat de eerste aankoop een feit is. In ’t Zand, bij Natuurgebied De Mosselwiel, heeft de natuurorganisatie ruim 42.000 m2 agrarische grond gefinancierd met geld uit het Natuurfonds. Natuur krijgt hier straks alle ruimte. 

De Mosselwiel

Landschap Noord-Holland verwierf de laatste decennia steeds meer percelen landbouw- en bollengrond rond de 400 jaar oude Eendenkooi ‘t Zand. Die werden omgevormd tot één natuurgebied: De Mosselwiel. Een plasdras gebied met natuurrijke hooilanden en één kletsnat perceel dat natuur (broedende vogels) en waterberging combineert. 


"Het gebied is één van de laatste weidevogelbolwerken van de gemeente Schagen. Grutto, scholekster, kievit, kluut, visdief, tureluur en verschillende soorten eenden broeden daar. Lepelaar, torenvalk en kiekendief foerageren er”. "Deze eerste aankoop vanuit het Natuurfonds was een ontbrekend puzzelstukje,” zegt gebiedsmanager Do van Dijck over de ruim vier hectare grond die de natuurorganisatie kon kopen van de erven van natuurboer Adam de Wit uit 't Zand. Sinds 1 augustus is Landschap Noord-Holland officieel eigenaar van de grond en kan het worden toegevoegd aan de ongeveer 55 hectare die natuurgebied De Mosselwiel al telde.

Volwaardige natuur

Landschap Noord-Holland wil zo snel mogelijk aan de slag op de nieuwverworven gronden. Dat vraagt wel om een goede voorbereiding, want het is een uitdagend gebied om te beheren. Eerst gaat een team van boswachters en ecologen zich buigen over de vraag hoe de nieuw aangekochte hectares zo snel mogelijk ‘omgetoverd' kunnen worden tot volwaardige natuur.

Do van Dijck: "Ik verwacht dat deze nieuwe vier hectares over een jaar of vijf niet meer van de rest van De Mosselwiel te onderscheiden zijn”.

Lees meer op www.landschapnoordholland.nl/natuurfonds.