Leo is nog heel vitaal voor zijn leeftijd!
Leo is nog heel vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Leo Joosten (86) (1)

Willem Brand

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van senioren leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale oudere Haarlemmers.

Stilzitten kan Leo Joosten (86) eigenlijk alleen als hij bezig is met een legpuzzel. Zijn week vult zich al jaren met klussen voor de buren, de kerk, zijn schoonzussen, boer Gijs, verpleeghuis Delftweide, en noem het maar op. Een doener, meer dan dan een prater die als beste maatje Jack Russell Lies heeft.

Gezin van acht

“Een beest besodemietert je niet, een mens wel”, zegt hij en daar is geen woord Frans bij. Leo is de jongste uit een gezin van acht. Zijn vijf broers en twee zussen leven niet meer. “Ik ben recht tegenover de eendenkooi geboren, ken je die? Mijn vader was boerenarbeider en turfsteker in de veenderij. Ik hielp hem als kind met het omdraaien van de plakken turf.” Leo ging ook mee als zijn vader koeien ging melken. Dan deed hij het voorwerk: een touwtje om de poten doen en de tepels schoonmaken.

Vijf was hij toen de oorlog uitbrak. Zijn oudste broer werd zo van zijn werk geplukt en afgevoerd naar Duitsland. Een Haarlemse jongen die bij een boer aan de Spieringweg was ondergedoken werd zijn grootste vriend. “”Als we niks te doen hadden gingen we vliegen bij de koeien vangen. Met onze handen. We deden ze in een jampotje en keken wie de meeste had. Erna werden ze verzopen.”

Strontboer

Koeien zijn fijne beesten, paarden niet. Die zijn onbetrouwbaar, vindt Leo. Behalve het paard dat mee het land op ging. Daar kon hij onderdoor lopen. “Naast ons woonde een kinderloze boer. Ik hielp met koeien melken en werd lekker verwend. Mijn moeder vond het best. Op vrijdag ging ik met die boer naar de veemarkt in Leiden. Hij kocht nooit wat, hij ging er heen om zijn broer uit Oude-Ade te zien. Ik kreeg altijd een ijsje.”


Na een arbeidzaam leven in de weg- en waterbouw in de Haarlemmermeer is Leo terug bij zijn eerste liefde, de koe. Op maandag en vrijdag helpt hij boer Gijs in Spaarndam. "Ik ben meestal strontboer, mest de koeienstal uit en mest de kalfjes. Ik help zijn vrouw ook in de tuin.”


Volgende week deel 2 van Leo's verhaal.