Rob Lagerweij, beheerder van begraafplaats Sint Barbara, ontvangt het eerste exemplaar van ‘Hofdames in ruste’.
Rob Lagerweij, beheerder van begraafplaats Sint Barbara, ontvangt het eerste exemplaar van ‘Hofdames in ruste’. (Foto: Willem Brand)

Michaëla Bijlsma lanceert boek 'Hofjesdames in ruste'

Willem Brand

HAARLEM - Over Haarlemse hofjes is al heel wat geschreven, maar ze blijven inspireren tot nieuwe ontdekkingen en nieuwe verhalen. Dat blijkt uit het boek ‘Hofdames in ruste’ van Michaëla Bijlsma. 

Michaëla kennen we als creatieve duizendpoot met talloze projecten die zij samen met Eric Coolen onder de naam Nieuwe Gracht Producties tot stand heeft gebracht. Én als zangeres in het Trio Bijlsma2Hooglugt, dat al jaren kleur geeft aan het Historisch Café. Maar ze is ook een actief en betrokken bewoonster van het Hofje In den Groenen Tuin in de Warmoesstraat, opgericht in 1616. 

Laatste rustplaats

Michaëla vroeg zich af waar in de loop der eeuwen de hofdames werden begraven. Speuren in archieven en registers en in kerken en op begraafplaatsen leverde een bijzonder boek op. Dat werd op 13 augustus gepresenteerd in de kapel van de katholieke begraafplaats Sint Barbara aan het Soendaplein, waar veel bewoonsters van Hofje In den Groenen Tuin hun laatste rustplaats vonden. 

Stichteres Trijntje Amen

In de grafboeken van de Grote of St.-Bavokerk vond Michaëla de aantekening van de begrafenis van Trijntje Amen, de stichtster van het hofje In den Groenen Tuin - en ook de plek in de kerk waar zij op 13 november 1616 is bijgezet kan nu worden aangewezen. 



Begraafplaats Sint Barbara

Op het grafveld op Barbara, waar ooit in totaal 58 hofdames van de Groenen Tuin werden begraven, stonden slechts enkele bomen en wat struiken, maar er was geen grafsteen of zerk meer aanwezig. Michaëla ontdekte dat het toenmalige bestuur van Hofje IDGT, vijf leden van de familie Letschert, eind 1965 het contract had opgezegd, maar dat desondanks de graven nimmer waren geruimd.  

Gedenksteen

Om hen te gedenken is op initiatief van de regenten van het hofje en van Michaëla vrijdag 13 augustus een fraaie gedenksteen geplaatst die aansluitend aan de boekpresentatie plechtig werd onthuld, in aanwezigheid van de leden van het college van regenten van In den Groenen Tuin en de huidige hofbewoonsters. 

Hofdames in ruste. Een zoektocht langs Haarlemse begraafplaatsen. 

Bestellen via: www.nieuwegrachtproducties.com

Michaëla Bijlsma en Jan Willemink, bewoonster en regent van Hofje in den Groenen Tuin, onthullen de grafsteen.