Belanghebbenden kunnen tot en met 30 september een reactie geven op het Cultuurplan.
Belanghebbenden kunnen tot en met 30 september een reactie geven op het Cultuurplan. (Foto: Jos van den Broek)

Cultuurplan Haarlem 2022-2028: inspreken kan tot en met 30 september

Cultuur

HAARLEM - Het college van B en W heeft een nieuw concept Cultuurplan voor Haarlem vastgesteld. Op 26 augustus is er een online informatiebijeenkomst over het plan. Alle belanghebbenden kunnen gedurende zes weken tot en met 30 september een reactie geven.

Culturele basisinfrastructuur

Nieuw in het concept Cultuurplan is het benoemen van een culturele basisinfrastructuur. De instellingen die hierin zitten vormen het fundament van de Haarlemse kunst en cultuur en ontvangen structurele, meerjarige subsidies. Wethouder Meijs: “Haarlem is een stad met een geweldige culturele rijkdom die voor zowel inwoners, bezoekers als de stad zelf, van grote waarde is. Voor de komende periode moeten we koesteren wat we hebben en de culturele sector, die het tijdens de coronacrisis zwaar te verduren heeft gehad, beschermen.”

Programmasubsidie

Wethouder Meijs wil naast het toekomstbestendig maken van bestaande instellingen, samen met de sector een stapje extra doen om te zorgen dat cultuur ook verbindt in de wijken, dat kinderen worden geïnspireerd en dat cultuurmakers meer kansen krijgen. “Dat is geen gemakkelijke opgave maar ik wil de ambitie houden.” Het nieuwe concept Cultuurplan moet cultuurmakers de kans geven om projecten te realiseren met programmasubsidie. Meijs: “Het voorstel van het college aan de gemeenteraad is om het budget voor corona noodsteun in te zetten voor de invoering van deze nieuwe subsidievorm”.

Inspreken?

De gemeente organiseert op 26 augustus een informatiebijeenkomst voor belanghebbenden van 16:00 tot 17:00 uur. Deze vindt vanwege corona nog online plaats. Aanmelden kan via cultuurplan@haarlem.nl, dan wordt de link om deel te nemen aan de bijeenkomst toegestuurd.

De inspraakperiode loopt tot en met 30 september. Tijdens deze periode kunnen Haarlemmers en andere belanghebbenden een reactie geven op het concept Cultuurplan via het formulier op Haarlem.nl/cultuurplan.

De commissie Ontwikkeling vergadert op 2 september over het concept Cultuurplan. Eind 2021 stelt de raad het definitieve plan vast.