De Egelantier.
De Egelantier. (Foto: Rodi Media)

Culturele sector doet noodoproep Egelantier

Cultuur

HAARLEM - Een brede groep aan Haarlemse culturele instellingen en makers roept de gemeente op: “Houdt u aan uw toezegging en zorg ervoor dat de toegezegde 1.500 vierkante meter van de Egelantier daadwerkelijk en alleen aan Haarlemse cultuur en culturele instellingen wordt toegekend.” De sector heeft de gemeente een officiële oproep ondertekend door 60 belanghebbenden aangeboden.

“Een terugblik”, aldus de ondertekenaars. “Twee jaar geleden startte het verkoopproces van het voormalig cultureel centrum De Egelantier. In de verkoopvoorwaarden beloofde de gemeente Haarlem dat minimaal 1.500 vierkante meter voor culturele/ maatschappelijke invulling beschikbaar zou blijven. Hierbij was de gemeente al teruggegaan van 3.000 naar 1.500 culturele vierkante meter. Uiteindelijk heeft de Amsterdamse combinatie van ontwikkelaar Lingotto en Amsterdam Village Concept (AVC) de aanbesteding gewonnen. Zij betalen minder dan 5 miljoen euro voor dit gigantische complex.”

Over de ontwikkeling van woningen, inclusief atelierwoningen, en hotel is weinig discussie volgens de ondertekenaars. “Van de beloofde 1.500 vierkante meter culturele invulling is echter weinig terug te vinden. Lingotto/ AVC zegt een stichting op te willen richten die bepaalt wat er met de 1.500 vierkante meter aan cultureel/ maatschappelijk gaat gebeuren. De stichting valt onder de BV die de Egelantier gaat verbouwen en exploiteren. Lingotto/ AVC rept over een ‘diversiteitsconcept’ voor de culturele invulling. Volgens dit concept houden de ontwikkelaars hun handen vrij om de 1.500 vierkante meter commercieel te gaan verhuren. Vaste cultureel/ maatschappelijke huurders worden niet toegelaten. Slechts incidenteel en tijdelijk gebruik voor cultuur wordt mogelijk gemaakt.”

Tekort aan geld

De Haarlemse cultuursector kenmerkt zich volgens de ondertekenaars door twee tekorten: geld en ruimte. “Het tekort aan geld is ontstaan door de grote verbouwingen van de cultuurtempels Schouwburg, Philharmonie, Toneelschuur en Patronaat. De exploitatielasten zijn hierdoor zo hoog geworden dat deze bijna het gehele cultuurbudget opslokken. Het tekort aan ruimte voor het groeiende aantal nieuwe culturele initiatieven, is al jaren bekend.”

Conclusie volgens de ondertekenaars: “De Haarlemse cultuursector schiet niets op met het plan voor de Egelantier. Ondanks de beloften en mooie woorden van de gemeente. De nieuwe eigenaar komt met een concept waarbij deze vierkante meters beschikbaar blijven voor commerciële verhuur. Cultureel/ maatschappelijk gebruik gaat worden geballoteerd door een stichting die rechtstreeks valt onder de BV van Lingotto/AVC. Hiermee gaat Lingotto/ AVC volkomen voorbij aan alle netwerken die reeds bestaan. Gebruik voor cultuur/ maatschappelijk is een opvulling voor de uren dat er niet commercieel kan worden verhuurd. Over de huurprijzen is niets bekend, maar het is niet te verwachten dat deze spotgoedkoop zullen zijn. Structureel gebruik wordt niet toegelaten dus er kan niets duurzaams worden opgebouwd of groeien.”