Leo is nog heel vitaal voor zijn leeftijd!
Leo is nog heel vitaal voor zijn leeftijd! (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Leo Joosten (86) (2)

Willem Brand

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van senioren leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale oudere Haarlemmers.

In deel 1 vertelde Leo Joosten (86) over zijn levenslange liefde voor koeien. Als hij op maandag en vrijdag boer Gijs in Spaarndam helpt, gaat zijn trouwe viervoeter Lies mee, zoals bij al zijn klussen buiten de deur. Maar natuurlijk niet als Leo in de stal bezig is. Lies is zijn vierde hond. De eerste was Donna, een boerenfok van zijn grote liefde Grisa. 

Grisa ontmoette hij bij kennissen waar ze hielp in de huishouding. “Zij was een Duitse, haar zus had een pracht van een huis aan de Rijn. We zouden daar gaan wonen.” Een beroerte veranderde alles. De laatste drie jaar woonde Grisa in het Reinaldahuis, Leo was er elke dag. 

Een halve verpleger

Na haar dood ging hij regelmatig ’s avonds in Delftweide eten. Hij werd er gevraagd of hij bewoners op zaterdag voor de kerkdienst naar de kapel wilde brengen. “Ik ben een halve verpleger, vraag niks en red me altijd. Lies is altijd mee. Soms zet ik haar bij een bewoonster op schoot. Die is dan de koning te rijk. Ik help ook doordeweeks als er een bingo of een feestje is.”

Doener Leo heeft elke dag wel ergens een klus. Dat geeft ook structuur. Dat geeft Lies hem natuurlijk ook. ’s Morgens staat hij om zes uur op en loopt dan een half uur met haar door het Zaanenpark. Maandag en vrijdag werkt hij op de boerderij in Spaarndam. Dinsdag doet hij de tuin van de Albertuskerk en woensdag die van zijn schoonzus in Hoofddorp. Ervoor houdt hij de graven bij van zijn twee zussen, tante en neef. En bij een uitvaartviering voor een overledene loopt Leo in een wit gewaad voorop met een processiekruis.

'Het geeft rust'

Op zondag gaat hij altijd naar de kerk. “Ik ben na de scheiding een poos niet geweest. Ik voel me er thuis, het geeft rust.” Als Leo doordeweeks de tuintjes van zichzelf en een alleenstaande buurvrouw heeft onderhouden, is het tijd voor zijn puzzeluurtje. Zijn mooiste hangt in de woonkamer. Het was monnikenwerk om alle 4500 stukjes vast te plakken.