Marion geeft nog steeds yogales.
Marion geeft nog steeds yogales. (Foto: Willem Brand)

Vitale Haarlemmers: Marion Keetlapper (1)

Willem Brand

HAARLEM - Het maatschappelijke en sociale leven staat door corona op zijn kop. Wat kunnen we van senioren leren? In deze rubriek praat Willem Brand met vitale oudere Haarlemmers. 

Als de onlangs 80 jaar geworden Marion Keetlapper (80) voor de foto een zware tafel opzij trekt, zegt ze: “Ik trek niet met mijn armen, maar vanuit mijn centrum. Doe de dingen vanuit je buik en je krijgt een leeg hoofd.” Die uitspraak tekent haar. Het grootste deel van haar leven heeft Marion lesgegeven: jaren als kleuterjuf en vanaf haar vijftigste als yogadocent. Dat laatste doet ze nog steeds. 

Haan op bed

Zij is de oudste uit een gezin van vier. “Ik was parmantig en stapte overal op af, zei mijn moeder over mij. Ik was ook altijd lijfelijk en in beweging. Toen ik zes was, kreeg ik van mijn ouders een rekstok en ringen. Kon ik op zolder mijn oefeningen doen.” In de herfst van 1944 was ze drie en moesten haar ouders evacueren uit Arnhem. Dat ging met paard en wagen. Marion: “Er stond een emmer op, daarin waste mijn moeder de luiers van mijn zusje. Ik zie het nog voor me. Moeder wilde naar een boerderij, ze dacht: daar hebben ze melk. In Apeldoorn vonden we onderdak bij een boer, oom Hannes. Waar de koeien stonden, werden voor ons van planken en stro twee bedden gemaakt. Op een dag zei moeder: Kijk of Yvonne wakker is. Stond er een haan op haar bed.”

Groot feest

Vanwege werk van vader verhuisde het gezin in 1950 naar Amsterdam-West. "We woonden in een flatje op drie hoog. Ik had een leuke jeugd. De halve klas kwam langs, dan gingen we fietsen of hutten bouwen.” Na de Kweekschool werd ze kleuterjuf en op haar 21ste al hoofd van een kleuterschool in Zaandam. "Het was een heftige entree, want die nacht werd er op school ingebroken en werd het melk- en schoolgeld gestolen.” Er was groot feest op school toen ze in 1965 met Ynze Keetlapper trouwde met wie ze twee jongens kreeg: Jasper en Bart. Na Amsterdam kwam Weesp en toen Alphen a/d Rijn omdat Ynze artsenbezoeker was en Alphen centraal lag. Marion ging werken als invalster en na het halen van een akte handwerken kreeg ze een baan als docent textiele werken.