Het wandkleed werd onthuld in de bibliotheek Bloemendaal.
Het wandkleed werd onthuld in de bibliotheek Bloemendaal. (Foto: Christa Warmerdam)

Wandkleed ‘Wollewei’ van Blije Breister onthuld

Christa Warmerdam

BLOEMENDAAL - Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Godfried Bomans overleed. Ter ere van het Godfried Bomans-jaar hebben de Blije Breisters van Welzijn Bloemendaal een wandkleed van ‘De Wollewei’, het land uit het boek ‘Erik of het klein insectenboek’ van Bomans, gemaakt.

Burgemeester Roest van Bloemendaal en Blije Breister Christine van Schaik onthulden vrijdag dit wandkleed in de Bibliotheek Bloemendaal. Na de onthulling blijft het wandkleed nog het hele jaar in de Bibliotheek hangen. 


Erik of het klein insectenboek is voor het eerst verschenen in 1941 en beleefde in 2013 zijn 60e druk. De kleine Erik Pinksterblom is een fantasierijk jongetje dat verlangt naar iets bijzonders. Op een nacht, vlak voor een geplande schooltoets over insecten, ligt hij wakker in bed. Plotseling komen alle schilderijen tot leven: die van zijn inmiddels overleden grootouders, en ook die van de "Wollewei". 


Erik klimt erin en het blijkt een fantasiewereld te zijn, gedomineerd door mensgrote pratende insecten. Hij ontmoet vele verschillende personages.