Theater de Krocht.
Theater de Krocht. (Foto: Aangeleverd)

Erfrecht in begrijpelijke taal

ZANDVOORT - Op 7 en 9 september organiseert Erfrechtinfo gratis voorlichtingsbijeenkomsten over het voorkomen van en besparen op erfbelasting. Drie specialisten op dit gebied zullen uitleg geven over relevante wetgeving en de mogelijkheden om belasting te besparen. 

Het laten opstellen van een testament is maatwerk en veel mensen zien daarbij zaken over het hoofd, waardoor ze uiteindelijk onnodig veel geld aan de Belastingdienst moeten overmaken. In de bijeenkomsten wordt het belang van een goed (levens)testament toegelicht. 

Erfrechtinfo is opgezet door mr. Neill Buijze (specialist op het gebied van fiscaal recht en personen- en familierecht) en Ellen Joan Padt (erfrechtspecialist). Naast de meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van juridische, financiële en fiscale zaken, verstaan zij bovendien de kunst om hun kennis in begrijpelijke taal over te dragen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt men geïnformeerd over alle aspecten van het testament en de erfenis. ,,Iedereen heeft recht op gratis informatie en advies, voordat er een ingewikkelde akte opgesteld wordt. Het is complexe materie. Wat er precies in jouw testament moet komen, kun je niet vinden in een boek of op het internet. Het is maatwerk en wij zorgen ervoor dat de mensen precies weten hoe de regels in elkaar zitten'', legt het team uit.

Eigen huis 'opeten'

Een goed testament is voor iedereen van belang. Want wie krijgt jouw bezittingen, als je komt te overlijden? Vaak gaat men er ten onrechte van uit dat de wet tegenwoordig alles goed regelt. ,,Men beseft vaak niet dat er erfbelasting over het kindsdeel betaald moet worden. Dit kunnen forse bedragen zijn. Als dat geld er niet is, kan bijvoorbeeld de hypotheek worden verhoogd. Maar als iemand al op leeftijd is, lukt dat vaak niet meer. Het komt nog steeds voor dat mensen noodgedwongen hun huis moeten verkopen, omdat ze de erfbelasting over het kindsdeel niet kunnen betalen. Had men alles in een testament goed geregeld, dan was dat niet nodig geweest.'' Tegenwoordig komt naast dit probleem ook nog eens het probleem van de Wet Langdurige Zorg om de hoek kijken, met andere woorden 'eerst je eigen huis opeten'. Ook voor het oplossen van dit probleem wordt tijd vrijgemaakt. Verder blijken mensen niet voldoende stil te staan bij de lastige situatie van een samengesteld gezin. Want wat krijgt de partner van een overledene, als die overledene ook kinderen uit een eerdere relatie heeft? Erfrechtinfo kijkt naar de gehele situatie en geeft advies op maat.

Belastingdienst 

Ook het belang van een levenstestament wordt uitgebreid besproken. Er wordt stilgestaan bij de vraag wie bevoegd is om beslissingen te nemen wanneer je daartoe zelf niet meer in staat bent en hoe mensen kunnen voorkomen dat ze hun opgebouwde reserves moeten opofferen om de kosten voor langdurige zorg te dekken. ,,Als je geen goed testament laat opstellen, is de Belastingdienst vaak je grootste erfgenaam''. 

De informatiebijeenkomsten in De Krocht in Zandvoort zijn gratis en vrijblijvend. Vooraf reserveren via nummer 085 - 0 60 10 70 of via www.erfrechtinfo.com is noodzakelijk. Data: 7 en 9 september, start: 10.30 uur, 13.00 uur en 15.30 uur.