Melkglas, ook wel bekend als acide matglas of satijnglas, is glas dat met zuur behandeld is.
Melkglas, ook wel bekend als acide matglas of satijnglas, is glas dat met zuur behandeld is. (Foto: Snuffelmug)

Verborgen schatten (13): Melkglas

Winkelen

HAARLEM - In deze rubriek licht de Snuffelmug, Haarlems meest veelzijdige kringloopwarenhuis, een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen. 

Bernice van de Snuffelmug: “Graag brengen we dit keer een persglazen marmorite gekleurd, gemarmerd, melkglazen dekseldoos onder de aandacht. Dat is een hele mond vol aan technieken, die wellicht wel wat meer uitleg kunnen gebruiken.”

Melkglas

“Melkglas, ook wel bekend als acide matglas of satijnglas, is glas dat aan een zijde met zuur behandeld is. Hierdoor wordt het glas ondoorzichtig, niet meer zo transparant als normaal glas maar het bijzondere is dat het wel nog licht doorlaat. En marmorite gekleurd is ondoorzichtig vlakglas dat door en door gekleurd is. Soms ook wel genoemd Opaakglas, Zwart glas, Sani Onyx, Carraraglas, Vitrolite, Marmerglas en Marbriet. Gemarmerd omdat het zwarte glas is gecombineerd met wit glas.”

Dit exemplaar is ontworpen door Andries Dirk Copier en uitgevoerd door de Glasfabriek Leerdam speciaal voor de Biscuitfabriek ‘De Lindeboom’.

Diverse onderscheidingen 

Bernice: “Andries Copier groeide op als oudste van tien kinderen in Leerdam, het stadje aan de Linge waar sinds 1765 glas werd geblazen. Direct na zijn lagere school trad Andries in dienst bij NV Glasfabriek “Leerdam”. Waar ook zijn vader werkzaam was als hoofd van de etsafdeling. Andries Copier was maar liefst van 1914 tot 1971 verbonden aan glasfabriek Leerdam. Hiermee was hij gedurende decennia de enige ontwerper in vaste dienst bij de fabriek. Gedurende zijn carrière heeft hij diverse onderscheidingen gewonnen waaronder in 1990 de Eremedaille voor kunst en wetenschap in de Huisorde van Oranje.”