Het Hofje van Bakenes wordt geterroriseerd door een schuw vraatzuchtig konijn.
Het Hofje van Bakenes wordt geterroriseerd door een schuw vraatzuchtig konijn. (Foto: Alex van Koten)

Schilderachtig nieuws in 44ste Hofjeskrant

Willem Brand

HAARLEM - De jongste uitgave van de Haarlemse Hofjeskrant staat weer boordevol gevarieerd hofjesnieuws. Tien hofjes passeren de revue. Het Hofje van Bakenes wordt geterroriseerd door een schuw vraatzuchtig konijn.

Opvallend aanwezig is Otto Schilling. In Hofjeskrant 43 maakte hij de tekening van Vincent en Willemien van Gogh. In dit nummer toont hij zijn kwaliteiten in het Frans Loenenhofje en het Amsterdamse Grill’s Hofje. De connectie met dat laatste hofje kwam door zijn daar wonende dochter Marit. Samen met Antoon Erftemeijer maakte Otto onlangs het boek ‘Schilderachtig Haarlem & omgeving’.

Brief van Van Gogh

De brief van Van Gogh in nummer 43 inspireerde Steef Kaatee tot het schrijven van een opmerkelijke brief. Lezer Matth van Rooden haakte met een persoonlijke herinnering in op een artikel over het Remonstrantse Hofje. De passie van het schilderen komt ook aan bod in het bezoek van Emiel Landkroon aan het Hofje van Staats. Daar ging hij tezamen met zijn eigen schilderijen en zes muzen op de foto voor de serie ‘Passie in beeld’ van Kennemerhart. Er wordt stilgestaan bij het overlijden van Gonda Koster, regent van het Hofje van Heijthuijsen en secretaris van stichting de Hofjeskrant.

Grafmonument

Herdenken krijgt ook aandacht in het verhaal over de onthulling van het grafmonument voor 58 in de negentiende eeuw overleden hofdames van Hofje In den Groenen Tuin. Dat spoorde hofdame Michaëla Bijlsma aan tot het schrijven van een boek. In het Zuiderhofje kreeg opzichteres Emma Scharten na negentien jaar een opvolgster. En natuurlijk zijn er de vaste rubrieken als de strip van Alex van Koten, de columns van hofdame Josje Bisschop en regent Lieuwe Zoodsma.

De Hofjeskrant ligt op de inpaktafels van de DEKA, AH, VOMAR, JUMBO en PLUS. In Overveen bij AH, in Heemstede bij de VOMAR, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. De Hofjeskrant is ook te volgen op Facebook en via www.haarlemse-hofjeskrant.nl.