Miranda stopt per 1 oktober met roken.
Miranda stopt per 1 oktober met roken. (Foto: Aangeleverd)

Stoptober: Miranda (49) gaat stoppen met roken

Algemeen

HAARLEM - Op 1 oktober gaat traditioneel de oktobermaandcampagne ‘Stoptober’ weer van start. Ook in Haarlem gaat men de uitdaging aan. Zo ook de 49-jarige Miranda uit Haarlem.

Stoer én vies 

“Ik ben gaan roken toen ik een jaar of dertien, veertien was. Samen met een ander meisje rookten we sigaretten van onze moeders. Dat was toen ‘stoer’ (en vies!). Inmiddels zijn we 35 jaar verder en rook ik nog steeds.”

En dáár moet verandering in komen, zo vindt Miranda. Eerder deed ze al een poging om te stoppen. “Die duurde nog geen week, ik werd er superchagrijnig van.” Maar nu, een paar jaar later, wil ze wat gezonder gaan leven. “Mijn gezondheid wordt er niet beter op. Ik heb Reinkes oedeem, waardoor mijn stembanden beschadigd zijn door vochtophoping. Tijd dus om het tij te keren.”

Touwtjespringen

Vanaf 1 oktober gaat het gebeuren. Ze heeft al een trucje voor als ze weer trek krijgt in een sigaret. “Dan ga ik gewoon touwtjespringen!”

Gelukkig staat Miranda niet alleen. “Samen met een paar vrienden gaan we het avontuur aan. De nicotinepleisters liggen klaar en ik heb zelfs een coach in de arm genomen ter ondersteuning. Wij gaan ervoor!”

Ook meedoen? Kijk op Stoptober.nl.

stoptober haarlem
‘Als ik trek krijg in een sigaret, ga ik touwtjespringen!’ - Aangeleverd

'Als ik trek krijg in een sigaret ga ik touwtjespringen!'