Jos Wienen en Philip Loots.
Jos Wienen en Philip Loots. (Foto: Willem Brand)

Onverwacht tweede eerbetoon: ‘Hannes trapt maar dapper door'

Willem Brand

HAARLEM - Zondag kreeg componist Philip Loots onverwacht een tweede eerbetoon, bij de onthulling van het informatiebord over het bankje dat zijn naam draagt. Dat is een van de in totaal vijf fraaie ‘nieuwe’ borden die de Haarlemmerhout sinds kort rijk is.


Trots op de Hout en op Philip Loots

‘Wat heeft dit bankje met het Koninklijk Haarlems mannenkoor Zang en Vriendschap te maken?’, vroeg Jos Wienen zich af toen hij het verzoek van het koor kreeg. Dat zit dus zo. Philips Loots was twintig jaar pianobegeleider van het koor en schreef ook (kerk)muziek die door het koor werd uitgevoerd.

100 jaar later

Bij de onthulling van het bankje op 26 september 1921 was een wethouder ter plekke. Middels een concert van het koor was er geld ingezameld om de bank bekostigen. Gezien Philips statuur was eigenlijk op de komst van de burgemeester gerekend. Exact honderd jaar later was die wel present. Nadat het koor koninklijk werd, werd de zittende burgemeester gevraagd erevoorzitter te zijn. Slimme zet van het bestuur! Philip Loots, zei koorvoorzitter Bert Koopman, componeerde natuurliederen geïnspireerd op het stadsbos. Terecht dus dat het bankje daar zo prominent staat. Extra leuk natuurlijk dat Z&V twee liederen van Loots ten gehore bracht waaronder het beroemde kinderlied ‘Hannes loopt op klompen’. Dirigent Arno Vree pakte dat met verve aan. “U gaat een lied zingen dat in de Nederlandse canon niet zou misstaan”, begon hij. Even later galmde het ‘Zimpe zampe zompe’ tussen de kathedraal van beuken – en eikenbomen.

Nieuwe informatieborden

De informatieborden zijn voorlopig, vertelde Anneke Volbeda, voorzitter van de Vrienden van de Haarlemmerhout. De definitieve lessenaars worden van cortenstaal. Anneke en medebestuurslid Titi des Bouvrie maakten zich sterk voor de komst ervan en voorzagen deze van tekst en foto's. De tekst over Loots is van de hand van koorlid en historicus Wim Cerutti. Zo is de cirkel ook hier weer rond.

Afbeelding
Afbeelding