Wethouder Botter wil tussen nu en 2029 alle Haarlemse scholen weer een voldoende laten scoren op het gebied van energiezuinigheid en luchtkwaliteit.
Wethouder Botter wil tussen nu en 2029 alle Haarlemse scholen weer een voldoende laten scoren op het gebied van energiezuinigheid en luchtkwaliteit. (Foto: Ichthus Lyceum!)

Helft Haarlemse scholen presteert onvoldoende

Algemeen

HAARLEM - Wethouder Jur Botter heeft een plan om tussen nu en 2029 te zorgen dat alle Haarlemse scholen weer een voldoende scoren op het gebied van energiezuinigheid en luchtkwaliteit. Dat zei hij donderdagavond bij de commissie Samenleving van de Haarlemse gemeenteraad.

Joost Verhagen

Dat plan blijkt ook hoog nodig te zijn. Een recentelijke technische nulmeting wees namelijk uit dat maar liefst 40 van de 76 onderzochte Haarlemse scholen onvoldoende of zelfs zwaar onvoldoende scoren op het gebied van energiebeheer en ventilatie.

Wethouder wil schoolgebouwen op peil krijgen

De resultaten van de technische nulmeting werden geagendeerd op verzoek van de VVD. De woordvoerder van de VVD-fractie zei namelijk erg geschrokken te zijn van de resultaten van het onderzoek. Ook stelde de VVD vragen over de financiële dekking voor het wegwerken van de technische problemen van de schoolgebouwen. Ruim twee derde van de benodigde investering zou namelijk op dit moment nog niet zijn gedekt. 

De VVD kreeg bijval van verschillende raadsleden. Zo vroeg Frans Smit (OPHaarlem) zich bijvoorbeeld af of de ondermaatse luchtkwaliteit op Haarlemse scholen niet voor extra risico zorgt op besmettingen met het coronavirus, en of daar geen prioriteit aan moet worden gegeven. Meryem Çimen van D66 zei begrip te hebben voor de bezorgde reacties van haar ambtsgenoten, maar vroeg zich ook af of er wel genoeg ambtelijke capaciteit beschikbaar is om de problemen in de schoolgebouwen op te kunnen lossen.

Dringede behoefte

De commissieleden en het college bleken het eens te zijn dat de meest voorname vraag is aan welke problemen en welke scholen er de komende tijd de meeste prioriteit moet worden gegeven. Daarin is het volgens wethouder Botter ook met name van belang dat de gemeente in goed overleg blijft met de schooldirecties. Die kunnen volgens hem namelijk het beste aangeven waar de meest dringende behoefte zit.