De Huiskamer van Oost organiseert zes dagen in de week activiteiten voor buurtbewoners.
De Huiskamer van Oost organiseert zes dagen in de week activiteiten voor buurtbewoners. (Foto: De Huiskamer van Oost)

Raadscommissie boos over ‘getreuzel’ in zoektocht nieuw onderkomen Huiskamer van Oost

Algemeen

HAARLEM - De commissie Samenleving heeft wethouder Meijs donderdagavond nogmaals gevraagd snel met een nieuw onderkomen te komen voor de Huiskamer van Oost - en bijbehorende speeltuin. De raad nam eerder al een ingediende motie (van Trots Haarlem en Hart voor Haarlem) aan om het buurtinitiatief voor de stad te behouden, maar tot op heden is er door het college nog geen nieuwe plek gevonden.

Joost Verhagen

Inspreker Corrie Koning wil er met de Huiskamer van Oost zijn voor jong en oud, en zoekt daarvoor nog een locatie. “Het enige wat wij vragen is een ruimte voor iedereen. De tijd dringt”, aldus Koning. Huiskamer van Oost en de bijbehorende speeltuin moeten hun huidige locatie op zeer korte termijn verlaten. 

De Huiskamer van Oost organiseert zes dagen in de week activiteiten voor buurtbewoners.

Het is een grote schande dat het zo gaat

‘Klaar met getreuzel’

Volgens Hart voor Haarlem is er bij het college geen wil om een nieuwe locatie voor de Huiskamer van Oost te vinden. John Oomkes refereerde aan een door de gemeenteraad aangenomen motie: “We willen dat de wethouder alles in het werk gaat stellen om de Huiskamer van Oost te behouden”, sprak hij het college toe. Volgens het CDA is de huiskamer ‘een van de beste buurtinitiatieven’. Trots Haarlem sprak zich kritisch uit: “We zijn klaar met het getreuzel van deze wethouder. Het is een grote schande dat het zo traag gaat.”

Wethouder Meijs zei begrip te hebben voor de situatie, en dat ze het burgerinitiatief in Haarlem-Oost steunt. Maar volgens Meijs zijn er meerdere welzijnscentra die hun activiteiten voort willen zetten. Ze wil niet dat de Huiskamer van Oost een uitzonderingspositie krijgt. “U draagt mij op om één organisatie met een groot bedrag te subsidiëren. En ik heb al meermalen gevraagd: waar moet dat dan van af?” zo reageerde Meijs op de raadscommissie.