Yvonne ten Brink met droomharp bij Sint Jacob,
Yvonne ten Brink met droomharp bij Sint Jacob, (Foto: Sint Jacob)

Moment om te koesteren bij Sint Jacob

HAARLEM - Muziek is een prachtig middel om woordeloos contact te maken met ouderen die moeizaam communiceren. 

Yvonne ten Brink, een van de muziektherapeuten van ouderenzorgorganisatie Sint Jacob ziet dit elke dag. ‘Contact maken met ouderen met gevorderde dementie kan soms een uitdaging zijn. Maar de kracht van muziek is groot en dit kan bijzondere momenten opleveren,’ aldus Yvonne. 


Yvonne vertelt:


‘Ik ben zo vreselijk moe en ik heb het ijskoud’ zegt de bewoonster zacht terwijl ze aan mijn hand mee schuifelt naar de kapel. Ik warm haar met mijn handen Hoewel het nog maar 10 uur in de ochtend is lijkt ze al uitgeput. Zoveel gedachten, zoveel zoeken, zoveel niet begrijpen. De chaos in haar hoofd maakt haar doodmoe en alle lieve zorg en aandacht die ze krijgt, lijkt ze direct weer te vergeten.

Contact door aanraking

We leggen onze handen op de CRDL, een houten object dat aanraking vertaalt in geluid. Wanneer ik haar hand streel klinkt er muziek. Ze luistert met gesloten ogen en streelt ook mijn hand terwijl een viool fluweelzacht een toon strijkt. Ze krijgt geen genoeg van het voelen en aanraken want haar hunkering naar contact is groot. Ze ontspant, haar ogen zakken dicht en haar hoofd knikt naar beneden.

Ze opent haar ogen en zegt: 'Ik zou er de hele dag naar willen luisteren'

Kracht van muziek

Ik pak een ander instrument, de droomharp, en neurie, zing haar naam, hoe bijzonder ze is en hoe blij we met haar zijn. 


Ik denk dat ze slaapt maar als ik na een kwartier de harp weer weg leg opent ze haar ogen en zegt: 'Ik heb alles gehoord, zo mooi. Ik zou er de hele dag naar willen luisteren.'