VvE De Koch is volledig verduurzaamd.
VvE De Koch is volledig verduurzaamd. (Foto: VvE De Koch)

Verduurzaming VvE De Koch: 'Een voorbeeld'

HAARLEM - Onlangs vierde de VvE de Koch aan de Robert Kochlaan in Haarlem dat de renovatie en de verduurzaming van het gebouw is gerealiseerd - én dat het gebouw 50 jaar bestaat. In een goed bezochte bijeenkomst, georganiseerd door hoofdaannemer van de Ley in samenwerking met de VvE werd het gehele traject door voorzitter René Reeuwijk onder de loep genomen.

VvE de Koch is door de gemeente Haarlem als het voorbeeld voor een duurzaam Haarlem genoemd. 

Toe aan verduurzaming

Het gebouw was niet geïsoleerd, de buitengevels in mindere staat, de verwarmingsketel aan zijn eind, de liften gedateerd en versleten en het dak van de lage appartementen aan vernieuwing en isolatie toe. Allemaal redenen voor beheerder van Roemburg om al in 2015 in overleg met het bestuur om te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden waren waarbij vooral de gevel het grote knelpunt was. De eerste optie was dat de gevel gesloopt zou moeten worden en opnieuw opgebouwd. Dit bleek een niet haalbaar traject. Door architect ARC2 is een ontwerp gemaakt om de gevel te ommantelen met isolatie en aluminium bekleding. 


De Adviescommissie Ruimtelijke Ordening van de gemeente Haarlem is na maanden overleg met de stadsstedebouwkundige, de architect, het bestuur en de aannemer akkoord gegaan met de plannen en in 2018 is het project gestart en in het voorjaar 2021 afgerond.

Oudste bewoner

Mevrouw Emmy Josephus Jitta, beleidsmedewerkster Duurzaamheid van de gemeente Haarlem, maakte de afsluiting een feit door de onthulling van het ontwerp van het nieuwe eigentijdse naambord, geschonken door Robertson. Daarna gaf Daan Rasmussens, de allereerste bewoner, een kleine historie van het gebouw. Jos Huizer, met zijn 90 jaar de oudste bewoner, werd in het zonnetje gezet. Frits van der Ploeg namens de wijkraad Boerhaavewijk sprak zijn waardering over de trend die die 'De Koch' heeft ingezet met vernieuwing van de vijf torens die de Boerhaavewijk rijk is.


Inmiddels is bekend dat een tweede toren, 'De Middenkoch', eveneens gaat renoveren en verduurzamen.

Afbeelding