Waarschuw familieleden voor spoofing

REGIO - Ga je dit weekend op bezoek bij opa en/of oma, ouders of andere familieleden? Waarschuw ze dan voor bankhelpdeskfraude en laat ze niet het slachtoffer worden. 

De laatste weken komen regelmatig aangiftes binnen van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als medewerker van een bank. Ze bellen een willekeurig slachtoffer op en weten hem of haar op geraffineerde wijze geld afhandig te maken.

Zo gaat oplichter te werk

De oplichter belt meestal anoniem of met een vals nummer. Door een truc kan het op het scherm van je telefoon lijken alsof de bank belt. Dat noemen we spoofing. Vervolgens vertelt de oplichter, de nepbankmedewerker, dat jouw bankrekening is gehackt en dat er verdachte transacties te zien zijn op je rekening. Dit is niet waar, maar zo probeert de oplichter jou ervan te overtuigen snel maatregelen te nemen. Je moet je geld overmaken naar een ‘kluisrekening’ (deze bestaan niet - je maakt geld direct over naar de oplichter) of er komt iemand langs om jouw pas op te halen.


Oplichter komt langs

Een zogenaamde bankmedewerker komt langs om te ‘helpen' met het probleem. Deze oplichter probeert de inloggegevens van je telefoon, tablet en bankrekening te krijgen. In sommige andere gevallen wil de ‘bankmedewerker' de bankpas met pincode ophalen. Met jouw bankpas en pincode krijgen ze toegang tot je bankrekening.

Meer informatie

Krijg je iemand aan de lijn met het verhaal dat er iets niet klopt met je rekening? Hang dan direct op. Meer informatie op Politie.nl.