Kunstzinnige handstand!
Kunstzinnige handstand! (Foto: Willem Brand)

Column: Kunstzinnig handstandje

Willem Brand

COLUMN - De beelden worden steeds opvallender en ook de plek waar ze staan. Eerst stonden ze op een rijtje langs het fietspad aan de Dreef. Min of meer op gelijke afstand van elkaar. Lekker gestructureerd. De stichting Hildebrand Monument wordt steeds vrijer en kan blijkbaar bij de gemeente Haarlem een potje breken. 

Het langwerpige beeld van een skelet dat naar de wereld kijkt, dat eerst tegenover de Dreefschool stond, is verplaatst naar het Vlooienveld en staat nu langs het wandel-/fietspad. Nog opvallender is de plek van het nieuwe beeld van benen met ‘doos’ dichtbij de Hertenkamp. Toen ik met Fred Rosenhart en Kees van Doorn van de Schooldagen tijdens mijn ochtendwandeling op vrijdag 15 oktober – de dag van de officiële onthulling - vroeg hoe de kinderen daarop reageerden, bleef het even stil. Ik zei toen maar dat mijn benen model hadden gestaan, maar dat de kunstenaar verder niets in mijn ‘strakke lijf’ zag.. Een inkoppertje, want direct riep Kees : “Vandaar die doos, haha.” 

Trainer blijkt beeld

Ook uit de pas staat het nieuwe beeld op de Dreef tussen het klimtoestel en het Provinciehuis. Ruim een maand terug fietste ik met de in de hondenhemel verkerende Spike over de Dreef en zag bosvriend Frits – kapper Frits van de Raamsingel – met zijn Ierse setter Karam staan. Het was nog schemerig. Ik dacht echt dat Frits bewonderend keek naar een man die ergens hoog op zijn handen stond. Dat moet een personal trainer zijn die even het goede voorbeeld geeft, schoot het door mijn nog niet helemaal wakkere hersenpan. Lachen dus toen ik een dag later iets meer uitgeslapen en rustig wandelend over de Dreef zag dat het geen mens van vlees en bloed was, maar een beeld! Een keurige kantoorman die op een betonnen sokkel op zijn handen stond met zijn aktetasje naast zich. Geweldig beeld met mooie titel ‘Een nieuwe succesvolle dag’ van Guillaume Bijl. 

Recycle-buitenkunst

Vrijdag was er een feestje in aanwezigheid van de wethouder van Cultuur, Marie-Thérèse Meijs. Jaap van Zetten, de man achter de beeldengalerij, hield een keurig praatje. Maar ondertussen heeft hij wel voet aan de grond in de Kleine Hout. Wacht maar, over een jaar heeft hij met zijn recycle-buitenkunst ook de Grote Hout veroverd.

Afbeelding