Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: Herfst en winter

COLUMN - We zitten inmiddels vol in de herfst en de winter klopt al een beetje aan de deur. Dat laat zich zien in de toename van luchtweginfecties bij kinderen en een toename van het aantal meldingen covid-19. Ook in de ziekenhuizen neemt de druk weer toe. We zijn in alle opzichten alert met de bedoeling de zorgcontinuïteit te kunnen waarborgen en kwetsbare mensen te beschermen. 

Ervan uitgaande dat de nog wel een golfje te verwachten hebben, kijken we als GGD natuurlijk ook vooruit. Testen zal nog wel enige tijd onderdeel zijn van ons maatschappelijk leven en dat maakt het nodig om locaties beschikbaar te hebben waarin we ook met kou en regen goed ons werk kunnen doen. Daarom verdwijnen de bestaande teststraten in Haarlem en Beverwijk en openen we op korte termijn nieuwe testlocaties in Haarlem en Velsen-Noord. Naast deze locaties blijven we natuurlijk ook een mobiel aanbod verzorgen en blijft de XL-locatie in Badhoevedorp ook geopend.

Intimidatie hulpverleners

Wat de laatste tijd helaas op onze locaties wat meer begint op te spelen, is de wijze waarop hulpverleners van de GGD worden bejegend door sommige burgers. Intimideren, beledigen en hinderen zijn instrumenten die tegenstanders van de aanpak aangrijpen om hun onvrede over de situatie te uiten. Het is pijnlijk als jezelf respect wilt opbrengen voor mensen die een andere keuze maken, maar dat onze medewerkers niet op dat zelfde respect mogen rekenen.

'We openen op korte termijn een nieuwe testlocatie in Haarlem en Velsen-Noord'

Vinger aan de pols

De aanpak van de coronacrisis steunt op wetenschappelijk inzicht dat vorm krijgt in de adviezen die het Outbreak Management Team aan het kabinet afgeeft. De Tweede Kamer, waarin ook critici zich laten horen, controleert het kabinet welke besluiten zij nemen en hoe zij die uitvoeren. En de media is nog een extra vinger aan de pols om zaken te belichten die om uitleg vragen. 


Dat is toch de normale gang van zaken. Daarin past geen onheus gedrag jegens elkaar. Laten we openstaan voor het kritische geluid, maar laten we elkaar ook de ruimte geven om uitvoering te geven aan maatregelen die democratisch tot stand zijn gekomen.