Willem Klooslaan In Heemstede.
Willem Klooslaan In Heemstede. (Foto: PR)

Boomspiegelfeest krijgt zeker vervolg

Christa Warmerdam 

REGIO - Het is al weer een paar weken geleden dat de eerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest plaatsvond. In veel steden, waaronder Haarlem, Gouda, Maastricht en Utrecht, werden onlangs vele tientallen boomspiegels ingezaaid en of beplant met bloembollen. Onder het motto ‘een feestje voor de beestjes.’ 

Leefbaarheid verbeteren

Het eerste Nationale Boomspiegelfeest, een initiatief van Guerrilla Gardeners en Operatie Steenbreek, was een succes. Doel is om de leefbaarheid te verbeteren via een groenere en mooiere stad. Een groene boomspiegel ziet er niet alleen fleurig uit maar trekt ook insecten als (wilde) bijen en vlinders aan. En het gezamenlijk onderhouden van de boomtuintjes is bovendien gezellig en goed voor contacten in de buurt. 

'Het gaat om een stuk bewustwording'

"Landelijk zijn er één miljoen boomspiegels, het merendeel hiervan kan wel worden opgevrolijkt”, zegt bijenkenner en bestuurder van Stichting Bijenvrienden Pim Lemmers. "Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat. Het gaat om een stuk bewustwording.” 

Biologische bloembollen

Volgens Lemmers deden tientallen inwoners uit Bloemendaal en Heemstede mee en plantten onder meer biologische bloembollen, aangeboden door Stichting Bijenvrienden en lokale coöperatie HeemSteedsDuurzamer. "Gezien de positieve reacties zal het Boomspiegelfeest in 2022 zeker een vervolg krijgen”.