'Je proeft de smaak van ambacht.'
'Je proeft de smaak van ambacht.' (Foto: Willem Brand)

Kunst begint bij het beheersen van een ambacht

Willem Brand

HAARLEM - Het was goed toeven in het IJzeratelier van Ron Felix, Tom Felix en Liedeke Veninga dat vlakbij het Hoofdkantoor haar deuren voor het eerst opende tijdens de Kunstlijn.

Krullenkunst in het IJzeratelier

Door de aanwezigheid van een smidse beneden en een wals, knipschaar en uithoeker boven proef je de smaak van het ambacht. Om de machines op de eerste verdieping te krijgen moest er een luik in het plafond worden gemaakt om ze naar boven te takelen. 

Roodborstje

In die ruimte exposeert Cathelijne Los haar de door de natuur geïnspireerde glaskunst. Geinig idee om voor een doorzichtig waxinelichtje een stuk glas te plaatsen met een afbeelding van b.v. een roodborstje of kerstboom. In de ruimte ernaast staat de robuuste keramiek van Corrie Kerkhof en zijn wortels van druivenranken door Marianne Felix met epoxy omgetoverd tot kleurige objecten waar die ene bezoeker organen in herkende.

Staalmaatjes

Een stuk concreter zijn de staalmaatjes van Tom Felix, de zoon van Ron Felix die op 10-jarige de eerste krul met een van vaders hamers op het aambeeld sloeg. In juli 2021 gaf hij zijn kantoorbaan op en sindsdien schept hij als een soort Willie Wortel smeedijzeren led-lampjes. U vraagt en Tom draait een op maat gemaakt staalmaatje. Een vrouwtje of mannetje van wie het hoofd indien ‘aan’ een lichtend voorbeeld is.

‘Dubbele pik’

In de smidse beneden combineert Ron Felix de oermaterialen glas en ijzer tot organische vormen. De goede verstaander herkent Jugendstil en Gaudi in zijn bossen bloemen en schalen. Eerst maakt hij mallen van keramiek waarin stukken glas op 800 graden samensmelten tot een geheel. Erna last hij dat glas aan zijn vaak bloemachtige constructies. 

Tweede Kamer

Liedeke Veninga doet ’t niet met vuur maar buigt haar krullenkunst koud. Haar voornaamste gereedschap behalve de bankschroef is de dubbele ‘pik’, een stang met twee uiteindes waartussen zij het ijzer buigt. Haar groene, rode of blauwe krullerige en kronkelige objecten staan in menig tuin, waaronder die van de Tweede Kamer.