Nieuwe toekomst voor Joodse Gemeentegebouw

HAARLEM - Stadsherstel Amsterdam N.V. heeft in opdracht van de gemeente Haarlem een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar het herstel en de herbestemming van het monumentale voormalige Joodse Gemeentegebouw, Lange Wijngaardstraat 14. 

Als onderdeel van de herbestemming wordt op de eerste verdieping ruimte geboden aan de Stichting Joods Gemeentegebouw Haarlem om een educatie- en herinneringscentrum te realiseren over de geschiedenis van het pand en de Joodse gemeenschap in Haarlem en omgeving.

Verduurzaming

Wethouder Floor Roduner: "Ik ben blij dat een stuk bijzondere Joodse geschiedenis terugkomt in Haarlem. Het monument wordt hersteld en verduurzaamd en een gedeelte van het pand openbaar toegankelijk. Het herstel van het interieur is voor de beleving van het pand erg belangrijk. Dit geldt in het bijzonder voor de voormalige vergaderzalen op de eerste verdieping. Hier zal de geschiedenis van de Joodse gemeente en het pand bij uitstek verteld en beleefd kunnen worden. Voor de huidige gebruikers is gelukkig een goede oplossing gevonden.”

Met de plannen geeft het college invulling aan de motie ‘Geef Haarlem haar Joodse geschiedenis terug'.

Goede partner

Wethouder Jur Botter: ”Stadsherstel is een goede partner. Zij hebben veel ervaring met restauratie en herbestemming. Vanuit de Rijksoverheid hebben zij niet voor niets een status van professioneel onderhoud monumentenbehoud gekregen.”

De plannen voor de Lange Wijngaardstraat 14, waaronder de verkoop van het pand, worden nog in de commissie Ontwikkeling besproken.