Susanne Gijsbers en Dawlat Derbas begeleiden de workshop.
Susanne Gijsbers en Dawlat Derbas begeleiden de workshop. (Foto: Mirna Ligthart)

Stadsreporter Mirna Ligthart maakt podcast Verborgen verhalen over ‘je thuis voelen’

Willem Brand

HAARLEM - Je hoeft niet per se een nieuwkomer in een land te zijn om je niet thuis te voelen. Wat is dat eigenlijk ‘je thuis voelen’? Nieuwkomers en ervaren Haarlemmers kunnen gratis meedoen met een intensieve schrijfworkshop. Schrijfervaring is niet vereist. Van een selectie wordt een podcast gemaakt. Initiatiefnemer is stadsreporter Mirna Ligthart.

In 2019 maakte Mirna Ligthart samen met Marieke Boon BuurtBLIK voor senioren. Ouderen die filmreportages maken over wat er in de wijk te doen is en hoe leuk dat is met als doel om de eenzaamheid achter de voordeur te verminderen. Mirna Ligthart is alleen verder gegaan en start in samenwerking met Thuis in Haarlem en Bibliotheek Schalkwijk een schrijfworkshop die als doel heeft nieuwe en ervaren Haarlemmers met elkaar kennis te laten maken.

Frans Bromet

Jarenlang deed Mirna de montage voor de bekende documentaire-maker Frans Bromet. Zij vond dat op zeker moment wel eenzaam en is toen als film- en podcastmaker de wijk ingegaan.


“We wilden dat senioren ook een stem kregen en zochten voortrekkers die het goede voorbeeld gaven. Tegelijk was samen een film maken ook een manier om nieuwe contacten op te doen.”

Ontroerend

Voor het geven van de schrijfworkshop regelde Mirna een Nederlandse en Syrische begeleidster, Susanne Gijsbers (autobiografisch schrijfdocent) en Dawlat Derbas (docent en Arabiste). Mirna: “We hebben een proefavond georganiseerd en die was zo ontroerend. De opdrachten duren meestal een minuut of tien. Bijvoorbeeld: schrijf over je huis in je kindertijd. Daarna leest iedereen die dat wil het eigen verhaal voor. Een Syrische vrouw was steeds zo geraakt. Die tranen waren er nooit uitgekomen.”

Podcast

Deze week gaat de workshop in Bibliotheek Schalkwijk van start. Er zijn vijf bijeenkomsten en elk heeft zijn eigen thema. Mirna: “Aan het eind wordt er gekeken welke verhalen we willen delen en daar wordt onder begeleiding langer aan gewerkt. Daarna worden ze door de vrouwen voorgelezen op de podcast. In de montage wordt muziek van een Syrische klarinetspeler toegevoegd. De podcasts zullen in januari 2022 te horen zijn op Haarlem 105 en de website www.stadsreporters.nl.”

Opgeven voor workshop

De eerste groep bestaat alleen uit vrouwen. De intentie van Thuis in Haarlem en Bibliotheek Zuid-Kennemerland is om er vast aanbod van te maken. Mocht je hier interesse in hebben, als nieuwkomer of als ‘ervaren’ Haarlemmer dan kan je je voor een volgende workshop opgeven bij Thuis in Haarlem via thuisinhaarlem@haarlemeffect.nl of via 0657077152 (Sofia).