Hoera, Haarlem 776 jaar!
Hoera, Haarlem 776 jaar! (Foto: NH Archief)

Hoera, Haarlem 776 jaar!

HAARLEM - Hoera, Haarlem is op dinsdag 23 november 776 jaar geworden!

Ter gelegenheid van 776 jaar Haarlem heeft burgemeester Jos Wienen dinsdagochtend een grote verjaardagstaart aangesneden, bij het Noord-Hollands Archief. Graaf Willem II en gevolg waren er ook bij en zongen een lied voor de jarige stad. De hele dag door konden Haarlemmers een stukje taart eten of afhalen.  

Hoe zat het ook weer?

Om precies te zijn kreeg Haarlem van graaf Willem II stadsrechten op 23 november van het jaar 1245. Nadat Haarlemmers hierom vroegen, maakte de graaf een akte, het stadsrecht, waarin allerlei rechten en plichten voor hen ten opzichte van de graaf stonden vermeld.

 

De provinciehoofdstad mag zichzelf dus inmiddels 776 jaar een stad noemen. In 2020 brachten burgemeester Jos Wienen en commissaris van de koning Arthur van Dijk een toost uit op het jubileumjaar. En herinneren we ons het speciale Haarlem-nummer van Roel van Velzen nog, in samenwerking met Veldhuis en Kemper?

Tentoonstelling

Uiteraard kon dinsdag ook het stadsrecht van Haarlem worden bekeken. Dit jaar is het onderdeel van de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen. Oog in oog met 9 eeuwen geschiedenis’. 


De tentoonstelling is nog tot en met 18 december te zien bij het Noord-Hollands Archief. Je vindt het Noord-Hollands Archief in de Janskerk, Jansstraat 40.