Afbeelding
(Foto: Pexels)

Betrek je huisdier ook bij het afscheid

Toen ik met de familie van een overleden dame aan het praten was, liep de hond rusteloos en zoekend door het huis. Op zoek naar zijn baasje, die de avond daarvoor tijdens haar kaartavondje overleden was aan een hartstilstand. De hond had zijn vrouwtje dus niet meer gezien. En de vreemde mensen in zijn huis zorgden bij het beestje voor verwarring.

Ik stelde voor om de hond mee te nemen naar het rouwcentrum om een bezoek te brengen aan zijn baasje. We wilden de hond op zijn eigen manier afscheid laten nemen. Doe je dit niet, dan is de kans dat de huisdieren blijven zoeken naar hun baasje. Aangekomen bij het rouwcentrum herkende de hond zijn baasje en besnuffelde haar aan alle kanten. Dat was genoeg voor de hond. Hij ging in een hoekje liggen met zijn kop op zijn poten en vond zijn rust.

'Belangrijk is om een huisdier bij een overledene te laten'

Belangrijk is dan ook om een huisdier, hond of kat, even bij de overledene te laten. Dieren nemen op hun eigen manier afscheid en voelen dat het zo goed is. Het kan ook bij een thuisopbaring. De dieren hoeven niet al die tijd in een aparte kamer. Betrek ze bij het afscheid. Ze zijn tenslotte onderdeel van het gezin.


Wilt u meer weten of vrijblijvend informatie opvragen, neem dan contact op met Uitvaartverzorging Loes Hofhuis via info@loeshofhuis.nl, 06-5579 7585 of www.loeshofhuis.nl.